

Το σίγουρο είναι ότι τα ντολμαδάκια γιαλαντζί ή σαρμαδάκια αρέσουν σε όλους πολύ και ξυπνούν νοσταλγικές αναμνήσεις.
Νόστιμα και πολυαγαπημένα από όλες τις ηλικίες.
Απολαμβάνονται ένα – ένα και όλοι περιμένουν την επόμενη φορά…
Η Νίκη που είναι περίφημη μαγείρισσα στη Ζαγορά Πηλίου τα φτιάχνει με ρύζι και πλιγούρι και η γεύση τους είναι από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει.
Η συνταγή δική σας.
Ντολμαδάκια γιαλαντζί ή αλλιώς σαρμαδάκια
Από τη Νίκη Σπανού, μαγείρισσα στο «Το Μεϊντάνι», Ζαγορά Πηλίου
Υλικά για 4 άτομα
100 αμπελόφυλλα, φρέσκα ή σε άλμη
1 φλ. ρύζι Καρολίνα
1 φλ. πλιγούρι ψιλό
1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
χυμό από 2 λεμόνια
ελαιόλαδο
κλωναράκια μαϊντανού και άνηθου για την κατσαρόλα
λεμόνι κομμένο σε φέτες και γιαούρτι με σκόρδο ή δυόσμο, για το σερβίρισμα
Τρόπος παρασκευής
- Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για 2 λεπτά μόνο μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, το ρύζι, το πλιγούρι, αλάτι, πιπέρι και 1 ποτήρι χλιαρό νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.
- Ανοίγουμε ένα φύλλο τοποθετώντας το κοτσανάκι του από την πλευρά που γεμίζουμε και τη μύτη του απέναντί μας. Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση στο σημείο που είναι το κοτσανάκι, κλείνουμε τις δύο άκρες και τυλίγουμε σφιχτά προς τη μύτη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.
- Στρώνουμε τον πάτο της κατσαρόλας με τα κλωναράκια μαϊντανού και άνηθου και τοποθετούμε κυκλικά και σε στρώσεις τα ντολμαδάκια μας.
- Τα περιλούζουμε με ελαιόλαδο , προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να καλυφθούν, ρίχνουμε τον λεμονοχυμό, πασπαλίζουμε με αλάτι και τέλος τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν κατά το βράσιμο.
- Βάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας και τα σιγοβράζουμε για 30 λεπτά, ανακινώντας την κατσαρόλα κατά διαστήματα για να ψηθούν ομοιόμορφα.
- Τα σερβίρουμε ζεστά ή κρύα και τα συνοδεύουμε με φέτες λεμονιού και γιαούρτι με σκορδάκι ή δυόσμο.