Τα νόστιμα τυροψωμάκια αποτελούν τη γευστική ανακάλυψη σε ένα δημοσιογραφικό κάλεσμα για “δοκιμάσουμε” την ινδική κουζίνα, που είναι γευστική αλλά ιδιαίτερα καυτερή… Σε κάποιους άρεσε πολύ.
Κυρίαρχη γεύση το garam masala, ένα χαρμάνι μπαχαρικών που η ακριβής δοσολογία αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό της οικογένειας όπως ακριβώς συμβαίνει και με το κάρυ. Πάντως το garam masala περιέχει κανέλα, κάρδαμο, γαρύφαλλο, κύμινο, μοσχοκάρυδο, πιπέρι, δάφνη. Το “κατακόκκινο” κοτόπουλο ταντούρι ξεχώριζε, το αρνάκι ενθουσίασε αλλά δεν μπορώ να έχω άποψη αφού λόγω αλλεργίας δεν δοκίμασα.
Στάθηκα στα νόστιμα τυροψωμάκια τους που ήταν αρκετά τραγανά και ιδιαίτερα νόστιμα. Συνήθως τα τραγανά νάαν συνοδεύουν τα ινδικά πιάτα. Σε κάποια νάαν βάζουν σκόρδο και συνοδεύει το κοτόπουλο αφού κάποιοι το τυλίγουν στο πιτάκι.
Νάαν με τυρί
Υλικά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Μισό κ.γ. αλάτι θαλασσινό
2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
120 ml γάλα πλήρες
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
250 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
Για την επικάλυψη
παπαρουνόσπορο
σουσάμι
1 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το ελαιόλαδο.
Αδειάζουμε το μίγμα του αλεύρου σε ξύλινη επιφάνεια δημιουργώντας ένα κενό στη μέση.
Εκεί θα ρίξουμε το μίγμα των υγρών.
Αρχίζουμε να ζυμώνουμε δυνατά από το κέντρο προς την άκρη και αντιστρόφως μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη και εύπλαστη ζύμη.
Ζυμώνουμε δυνατά για 10-15 λεπτά.
Aν η ζύμη είναι αραιή προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Η ζύμη μας είναι έτοιμη μόλις ξεκολλά από τα χέρια μας.
Βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος σε ένα μπολ που έχουμε λαδώσει και τη σκεπάζουμε με μια υγρή πετσέτα. Αφήνουμε για 20 λεπτά.
Κόβουμε το ζυμάρι σε 5 κομμάτια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
Σε μπολ ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας καλά τα υλικά.
Παίρνουμε τα κομμάτια της ζύμης και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλα μέτριου πάχους.
Σε κάθε φύλλο βάζουμε μια γενναία κουταλιά γέμισης και κλείνουμε με τα δάκτυλα τραβώντας τη ζύμη. Το περνάμε από πάνω ελαφρά με τον πλάστη.
Αραδιάζουμε τα νάαν σε λαδωμένο ρηχό ταψί και ψήνουμε στο γκριλ για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να είναι τραγανά.
Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο ή σουσάμι και σερβίρουμε.