Μπούτι αρνάκι ρολό φουρνιστό – Πιο νόστιμο δεν γίνεται

Μπούτι αρνάκι ρολό φουρνιστό

Η φίλη μου η Έφη φημίζεται για το αρνάκι ρολό που είναι τόσο νόστιμο … η συνταγή είναι από τη μαμά της, αλλά νομίζω το κάνει ακόμα καλύτερο.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Συνήθως δεν μένει μπουκιά γιατί και το κρέας όπως το ψήνει στη γάστρα είναι μελωμένο και οι πατάτες. Το άρωμά του ξεχειλίζει την κουζίνα αφού χρησιμοποιεί πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης, κεφαλογραβιέρα Νάξου, ελαιόλαδο εκλεκτό και πολλά αρωματικά. Το αρνάκι μαζί με τις πατάτες σιγοψήνεται για 2 ώρες και έτσι βγαίνει τόσο μελωμένο.

Ένα ωραίο κρασί ποικιλίας μοσχοφίλερου ή chardonnay θα δώσει ιδιαίτερο άρωμα και το υπόλοιπο κρασί από το μπουκάλι θα συνοδεύσει το γεύμα σας. Είναι σημαντικό στο φαγητό να χρησιμοποιούμε καλά κρασιά.

Μια πλούσια σαλάτα και μια συλλογή από ωραία τυριά είναι ότι πρέπει για το εορταστικό σας τραπέζι με φίλους ή συγγενείς.

Συνήθως η Έφη μετά το φουρνιστό μπουτάκι σερβίρει ανθότυρο με μέλι, ηλιόσπορο και φρέσκιες φράουλες

Μπούτι αρνάκι ρολό φουρνιστό 4

Μπούτι αρνάκι ρολό φουρνιστό

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονο

Υλικά

1 αρνίσιο μπούτι χωρίς κόκκαλο 2 κιλά ή σπάλα

5 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

αλάτι

πιπέρι φρεσκοτριμμένο

2 κ.σ. μουστάρδα Dijon,  απαλή

1 ποτήρι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο ή chardonnay

300 γρ. κεφαλογραβιέρα, κομμένη σε μπαστουνάκια

5 -7 πιπεριές Φλωρίνης από γυάλινο βάζο, κομμένες οριζόντια και στραγγισμένες

4 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

δεντρολίβανο

ρίγανη

θυμάρι

Για τις πατάτες

2 κιλά πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

1 λίτρο νερό

Χυμό από 3 λεμόνια

2 κ.σ. μουστάρδα Dijon απαλή

Ρίγανη

Θυμάρι

Μισό ποτήρι λευκό κρασί , μοσχοφίλερο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

Μισό νεροπότηρο ελαιόλαδο εκλεκτό

Μπούτι αρνάκι ρολό φουρνιστό 1

Τρόπος παρασκευής

Ζητάμε από τον κρεοπώλη ένα μπούτι αρνί, ξεκοκαλισμένο και ανοιγμένο στη μέση ή σπάλα και ζητάμε να τα ετοιμάσει για ρόλο, να τα ανοίξει και να τα χτυπήσει για να λεπτύνει ελαφρά και να πλατύνει.

Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ανοίγουμε το κρέας  πάνω στον πάγκο.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά και αλείφουμε με το μισό μείγμα το κρέας εσωτερικά. Σε όλη την επιφάνεια απλώνουμε τις πιπεριές Φλωρίνης, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και την κεφαλογραβιέρα.

Το τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό και το δένουμε με σπάγκο ψησίματος ή το βάζουμε στο ειδικό δίχτυ για να κρατήσει το σχήμα του.

Το περιχύνουμε με κρασί αφήνουμε για 2 λεπτά και αλείφουμε και εξωτερικά το κρέας με το υπόλοιπο μείγμα μουστάρδας. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι, το πιπέρι και το δενδρολίβανο.

Μπούτι αρνάκι ρολό φουρνιστό 3

Ετοιμάζουμε τις πατάτες.

Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες. Τις στραγγίζουμε. Τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το χυμό από 1 λεμόνι, το ελαιόλαδο μαζί  με τη μουστάρδα και το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, το αλάτι και τα πιπέρια και ανακατεύουμε καλά.

Βάζουμε τις πατάτες μέσα στο ταψί ολόγυρα από το ρολό.

Τέλος τις περιχύνουμε με κρασί και βάζουμε λίγο ζεστό νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 2 ώρες, αφού σκεπάσουμε τη γάστρα με λαδόκολλα και από πάνω αλουμινόχαρτο.

Ξεσκεπάζουμε προσεκτικά μετά από 1 ώρα και ελέγχουμε τα υγρά προσθέτουμε χυμό από 2 λεμόνια στο κρέας και τις πατάτες ή ακόμα  λίγο ζεστό νερό αν χρειάζεται.

Αφήνουμε να ψηθεί για 1 ώρα ακόμα, χωρίς να το σκεπάσουμε για να πάρει χρώμα και γυρίζουμε και το ρολό από την άλλη πλευρά.

Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε 15 λεπτά να κρυώσει λίγο, αφαιρούμε το φιλέ και κόβουμε το κρέας σε φέτες.

Σερβίρουμε δίπλα σε πατάτες μελωμένες.

ανθότυρο με φράουλες
Το επιδόρπιο της Έφης, ανθότυρο με φράουλες

Η ολοκλήρωση του γεύματος “κλείνει” με φρέσκο ανθότυρο που περιχύνεται με μέλι εκλεκτό, ηλιόσπορους και φετούλες φρέσκες φράουλες.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Κυριακή 30-05-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 30 Μάϊου 2021