

Το μπουγιουρντί κάνει έντονη την παρουσία του στις φιλικές συνάξεις ή ακόμα και στα εορταστικά τραπεζώματα.
Ένα ορεκτικό που πάει πολύ με τη μπύρα, το ούζο, το τσίπουρο ή το κρασί. Με καψαλισμένο ψωμάκι είναι ιδεατό για «βούτες».
Η Βάσω μας ετοίμασε το ωραιότερο μπουγιουρντί που έχω δοκιμάσει με απίθανη γευστική αρμονία και αρώματα της άνοιξης.
Μπουγιουρντί
Από τη Βάσω Κατσαρού-Γιαννοπούλου γιατρό και δεινή μαγείρισσα
Υλικά για ένα μικρό πήλινο
3 ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1 κούπα συμπυκνωμένο ντοματοχυμό
200 γρ φέτα σπασμένη σε μεγάλα κομμάτια
1 κέρατο πιπεριά Φλωρίνης, κομμένο σε κομμάτια
4-5 κάπαρες ξαλμυρισμένες
Δύο χούφτες κασέρι Μυτιλήνης τριμμένο
5-6 ντοματίνια βελανίδι, κομμένα στη μέση
1/3 κ.γ σκόρδο σκόνη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μπούκοβο
Αλάτι
1/2 κ.γ. ρίγανη
2 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. πελτέ ντομάτας
1/2 κ.γ. pesto βασιλικού
Τρόπος παρασκευής
Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας μαζί με λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, τις τριμμένες ντομάτες, το σκόρδο, το pesto, τη ρίγανη και αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά.
Ρίχνουμε τη σάλτσα σε ένα πήλινο και προσθέτουμε τη φέτα, τις πιπεριές, το κασέρι, τα ντοματίνια και την κάπαρη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 30 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε αμέσως.