Η μπουγάτσα είναι η αγαπημένη μου λιχουδιά για το πρωινό και ιδεατή να συνοδεύσει τον καφέ μου εσπρέσο λούγκο χωρίς ζάχαρη. Μου αρέσει να είναι ζεστή και η κρέμα της να έχει πινελιές λεμονιού.
Οι περισσότεροι συνηθίζουν να την πασπαλίζουν με ζάχαρη και κανέλα όμως η καλύτερη εκδοχή για να απολαύσετε τη γεύση της είναι να τη σερβίρετε πασπαλισμένη μόνον με λίγη κανέλα. Η ζάχαρη άχνη και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα όπως συνηθίζουν να την σερβίρουν σκοπό έχει μόνον να καλύψει μια δεύτερης ποιότητας κρέμα. Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε. Γιατί έχει περάσει το μήνυμα ότι η μπουγάτσα θέλει μπόλικη άχνη.
Η Χρυσούλα ήταν επίσημη προσκεκλημένη από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αθηνών να παρουσιάσει το καταπληκτικό πρωινό που σερβίρει στο ξενοδοχείο της Γανυμήδης, στη Horeca. Η ιδέα της είναι μόλις ξυπνήσετε να απολαύσετε το πρωινό γνωρίζοντας το Γαλαξίδι, μέσα από τις γεύσεις του, να χαρείτε τις βόλτες στη φύση, να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο, να σεργιανίσετε δίπλα στην ακροθαλασσιά, να φωτογραφίσετε τα καπετανόσπιτα και νωρίς το βραδάκι να απολαύσετε το δείπνο δίπλα στη θάλασσα, με τοπικές λιχουδιές.
Μπουγάτσα όπως παλιά…
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι
Υλικά
1 λίτρο γάλα
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα ζάχαρη
10 φύλλα κρούστας
4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο (2 για την κρέμα και 2 για το ταψί και τα φύλλα )
2 βανίλιες
Λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
Για το σερβίρισμα
ζάχαρη άχνη και κανέλα
Τρόπος Παρασκευής
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί
Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε 2 κ.σ. βούτυρο και ανακατεύουμε.
Μόλις πήξει η κρέμα την αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού. Την αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει.
Βάζουμε στη βάση του ταψιού ένα-ένα τα φύλλα κρούστας συνολικά 5. Ενδιάμεσα τα ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο. Ρίχνουμε την κρέμα και την απλώνουμε σε όλο το ταψί.
Από πάνω βάζουμε τα υπόλοιπα 5 φύλλα, ραντίζοντας κάθε φορά με λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Όταν τη βγάλουμε από το φούρνο την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, έπειτα σερβίρουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη, κανέλα και μια φέτα πορτοκαλιού ή λεμονιού ανάλογα τι ξύσμα χρησιμοποιήσαμε.
Μικρά μυστικά
Η μπουγάτσα πρέπει να κρυώσει και μετά την πασπαλίζουμε με κανέλα γιατί διαφορετικά θα υγρανθεί και δεν θα είναι τόσο αρωματική.