Mπισκότα λουκουμάτα – Νηστίσιμα ή γιορτινά θαύματα…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

H Bάσω πάντα φτιάχνει υγιεινά φαγητά και γλυκά, χωρίς βούτυρο και λίγη ζάχαρη, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι είναι γιατρός αλλά και γευσιγνώστρια με προδιαγραφές … αφού έμενε πολλά χρόνια στην Ιταλία.

Τα γεμιστά μπισκότα με λουκούμι θα τα λατρέψετε γιατί έχουν άρωμα ιδιαίτερο και γεύση μοναδική.

Το σίγουρο είναι ότι θα τα λατρέψουν και οι vegan και οι vegetarian φίλοι μας.

Μια ακόμα επιλογή είναι να τα φτιάξουμε με την ίδια ζύμη αλλά γεμιστά με μαύρη σοκολάτα…

Mπισκότα λουκουμάτα 1   

 Μπισκότα λουκουμάτα

 Από τη Βάσω Κατσαρού – Γιαννοπούλου γιατρό και περίφημη μαγείρισσα, Πάτρα

 25 λουκουμάκια μπουκιές διαφόρων αρωμάτων

1 κούπα ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

Μισή κούπα κονιάκ ή λευκό κρασί

1/4 κούπας ζάχαρη κρυσταλλική

2 κάψουλες βανιλίνης

Ξύσμα από βιολογικό πορτοκάλι

3 ½ κούπα αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

 Για την επικάλυψη

Ζάχαρη άχνη για επικάλυψη

Mπισκότα λουκουμάτα 2

 Τρόπος παρασκευής

 Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την μπέικιν πάουντερ και τις βανιλίνες.

 Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε δυνατά με το σύρμα το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να αλλάξει χρώμα και να πήξει ελαφρά.

 Ρίχνουμε το κονιάκ ή το κρασί και το ξύσμα.

 Προσθέτουμε βροχηδόν το μείγμα αλευριού και ζυμώνουμε απαλά.

 Αφήνουμε τη ζύμη 30 λεπτά να ξεκουραστεί και κόβουμε μπαλάκια ζύμης.

 Βάζουμε το κάθε μπαλάκι στην παλάμη μας και τα ανοίγουμε με το χέρι μας.

 Στη μέση βάζουμε από ένα λουκουμάκι και κλείνουμε πάλι σε μπαλάκι.

 Σε ένα ταψί στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στον αέρα για 30 λεπτά.

Mπισκότα λουκουμάτα 3

 Μόλις βγουν από το φούρνο τα αφήνουμε για 10 λεπτά και τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2024
Επόμενο άρθροΈνα μεσημέρι στης Ακρόπολης τα μέρη – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος