Το καλοκαιράκια με τις φιλικές συνάξεις στο μπαλκόνι θέλει νόστιμα πιάτα που γίνονται γρήγορα, που αρέσουν σε όλους και συντροφεύουν το ουζάκι ή κρύα μπύρα…
Η Ντίνα μας ετοίμασε μεζεδάκια και εμείς επιλέξαμε τα μπιφτεκάκια κοτόπουλου με πατατούλες φουρνιστές και ντομάτα παραγεμιστή με τυριά που στέκεται και μόνη της σαν μεζές που τραβάει μπύρα.
Ήταν το αγαπημένο πιάτο του άνδρα της και της παρέας του.
Δύο λοιπόν συνταγές σε μια… και οι συνταγές δικές σας.
Μπιφτεκάκια κοτόπουλου με πατατούλες ψητές και ντομάτα γεμιστή
Από την Ντίνα Αδάλογλου Κυμινιώτισσα
Υλικά
1 κιλό κοτόπουλο κιμά
150 γρ. φέτα, σε κύβους
1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο, μόνο το λευκό μέρος
1 ντομάτα ώριμη, τριμμένη
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 αυγό
1 κ.σ. ξίδι δυνατό
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή
1 κ.σ. ρίγανη
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο
1 σφηνάκι γάλα
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά για τα μπιφτεκάκια. Προσθέτουμε το πράσο, την ντομάτα, το γάλα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη μουστάρδα, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο.
Στύβουμε το ψωμί ανάμεσα στις παλάμες μας και το προσθέτουμε στον κιμά.
Ζυμώνουμε καλά ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι.
Σκεπάζουμε με διαφάνεια και αφήνουμε στον κιμά στο ψυγείο για 2 ώρα.
Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο προσθέτουμε τον μαϊντανό και το τυρί φέτα και ζυμώνουμε ελαφρά.
Πλάθουμε τα μπιφτεκάκια πιέζοντας ελαφρά.
Σε καλά προθερμασμένο φούρνο αραδιάζουμε τα μπιφτεκάκια στη σχάρα και ψήνουμε στο γκριλ για 5- 8 λεπτά την κάθε πλευρά.
Σερβίρουμε με πατατούλες φουρνιστές με σάλτσα ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη και δενδρολίβανο, πιτούλες ψητές και ντομάτα φουρνιστή με τυριά.
Ντομάτα Γεμιστή Φουρνιστή με τυριά
Υλικά
6 ντομάτες μέτριου μεγέθους
1 φλιτζάνι ανθότυρο
Μισό φλιτζάνι φέτα
Μισό φλιτζάνι γραβιέρα Κρήτης ή Νάξου
ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρο
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος Παρασκευής
Καθαρίζουμε τις ντομάτες, τις πλένουμε εξωτερικά και αφαιρούμε τη σάρκα
Κρατάμε τη σάρκα από τις 2 ντομάτες και την βάζουμε στο μπλέντερ.
Αναμιγνύουμε τα τυριά και τα ρίχνουμε στο ζωμό ντομάτας, προσθέτουμε το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, τα πιπέρια, τη φρυγανιά και τα ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τις ντομάτες και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Τις βάζουμε σε ταψί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 35-40 λεπτά.
Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις σερβίρουμε δίπλα στα μπιφτεκάκια.