Η Νίτσα είναι από μαγείρισσα πέμπτης γενιάς αφού είναι η ιδιοκτήτρια του ιστορικού Χάνι Ρέρεσης, εκεί που οι άνθρωποι και τα ζώα ξαπόσταιναν μέχρι να πάρουν την ανηφοριά από το Μόρνο στα Βαρδούσια ή στη Γκιώνα.
Ένα σύγχρονο καπηλειό που το φαγητό του και η γνωριμία με τη Νίτσα είναι εμπειρία… Σίγουρα η νοστιμιά τους μοναδική ότι έχει διαλέξει εκείνη να φτιάξει εκείνη την ημέρα, ανάλογα με το την παραγωγή του μπαξέ και τα περάσματα των κυνηγών αλλά και των βοσκών που είναι στην περιοχή πολυάριθμοι.
Τα τυριά εξαιρετικά και τα γλυκά της αστεράτα.
Το Χάνι μένει ανοικτό από το πρωί μέχρι τη νύχτα 365 ημέρες το χρόνο… είναι κάτι σαν να λέμε η Νίτσα η φρουρός της Λίμνης και του περάσματος…
Τη Νίτσα πάντως σας το εξομολογούμαι την λάτρεψα… πάντα περιποιημένη και με ένα ζεστό χαμόγελο … Πρέπει να πάτε… Αξίζει
Μπακλαβάς μελένιος της Νίτσας
Από την Νίτσα Χάνι της Ρέρεση, Ευπάλιο Φωκίδας
Υλικά
1 κιλό φύλλο για μπακλαβά
1 κιλό καρύδια καθαρισμένα μέτρια
500 ml σπορέλαιο
1 κιλό μέλι ελάτης
Για το φινίρισμα
15 γαρύφαλα
Τρόπος παρασκευής
Λαδώνουμε το ταψί με σπορέλαιο.
Χωρίζουμε τα καρύδια σε 10-12 μερίδες.
Στρώνουμε 3 φύλλα αφού τα λαδώσουμε μεταξύ τους και ρίχνουμε τα καρύδια χοντροσπασμένα.
Καλύπτουμε με δύο φύλλα και πάλι ακολουθούμε την ίδια διαδικασία.
Στο σύνολο θα χρησιμοποιήσουμε 12 φύλα και αφού μοιράσουμε την γέμιση ανάλογα στο τέλος καλύπτουμε με 2 φύλλα ακόμα.
Χαρακώνουμε τον μπακλαβά και κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια και σε κάθε κομμάτι βάζουμε και από 1 γαρύφαλο.
Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο και το περιχύνουμε στον μπακλαβά.
Ψήνουμε στους 200ο C για 45 λεπτά.
Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο ζεστό το περιχύνουμε με το μέλι, αν θέλουμε το αραιώνουμε ελαφρά με λίγο χλιαρό νερό.