Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας με άρωμα σταφυλιού, κρασιού, μούστου αλλά και πετιμεζιού. Νοσταλγικές αναμνήσεις από τη Νεμέα που μας έφερναν τον πρώτο μούστο και βέβαια είχαν συμβεί κωμικοτραγικές γεγονότα αφού κάποιες φορές … ο μούστος έσκαγε από την φιάλη, πεταγόταν με την κίνηση το καπάκι, αφού είναι ζωντανός οργανισμός.
Καταλαβαίνετε τι γινόταν μέσα στο αυτοκίνητο… τι να κάνουμε όμως η μουσταλευριά θέλει θυσίες και πάνω από όλα μαεστρία στην παρασκευή της.
Η πρώτη βόλτα από μικρή θυμάμαι ήταν τέτοια εποχή στο Μαρκόπουλο, στο Φούρνο Δαρεμά, για μουστοκούλουρα και μουσταλευριά, μια συνήθεια που συνεχίζω μέχρι σήμερα.
Η φίλη μου Άννα Γάσπαρη από την Κάρυστο, είναι ταλαντούχα μαγείρισσα και τα φαγάκια της είναι νοστιμότατα. Στα γλυκά έχει μεγάλη επιτυχία.
Η μουσταλευριά της έχει βελούδινη υφή και το μυστικό της είναι ότι στο τέλος βάζει και λίγο φρέσκο βούτυρο, αυτό που προτιμά είναι το Lurpak.
Η Άννα μου είπε ότι οι γυναίκες στην Κάρυστο, πάντα έφτιαχναν μουσταλευριά σε μεγάλες ποσότητες και τις άπλωναν στον ήλιο να στεγνώσουν, σκεπασμένες επιμελώς με τούλι και αφού έκοβαν κομματάκια τις έστελναν στους ναυτικούς τους, ένα γλυκάκι υγιεινό που δεν χρειάζεται ψυγείο για να διατηρηθεί.
Mουσταλευριά της Άννας
Από την Άννα Γάσπαρη, δεινή μαγείρισσα, Κάρυστος
Υλικά
6 φλιτζάνια μούστο
¾ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
¼ φλιτζανιού σιμιγδάλι ψιλό και χοντρό, ανακατεμένα
1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
Για το πασπάλισμα
200 γρ. καρυδόψυχα χοντροσπασμένη
6 κ.σ. σουσάμι, ελαφρά καβουρδισμένο
Κανέλα, σε σκόνη
Τρόπος παρασκευής
Από τον μούστο κρατάμε 2 φλιτζάνια και τα ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά και δυνατά με το σύρμα, για να μην κάνει σβώλους .
Βάζουμε τα υπόλοιπα 4 φλιτζάνια μούστο σε μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο και αφήνουμε τον μούστο να ζεσταθεί καλά.
Τότε ρίχνουμε στον ζεστό μούστο, το μείγμα του μούστου με το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε δυνατά μέχρι να πήξει καλά.
Στο τέλος βάζουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
Μοιράζουμε την μουσταλευριά σε βαθιά ή ρηχά πιάτα ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα, σουσάμι ελαφρά καβουρδισμένο και κανέλα.
Αφήνουμε να κρυώσει αφού την σκεπάσουμε με ένα τούλι για 2 ώρες στο δωμάτιο ή στο ψυγείο που συνηθίζω να βάζω τη μουσταλευριά για να είναι πιο δροσερή.