Μουσακάς στο πήλινο – Γεύση που απογειώνει!!!

Μουσακάς στο πήλινο

Ένα πιάτο ταυτόσημο με την Ελλάδα των γεύσεων. Διαχρονικό εποχικό πιάτο της χαράς και της σχόλης…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Για τις αστικές οικογένειες ήταν το Κυριακάτικο πιάτο. Ο ρόλος του στα γιορτινά τραπεζώματα ήταν πρωταγωνιστικός ακόμα και στα νησιά.

Βρεθήκαμε στην ονειρική Κάλυμνο και αντικρίζοντας την Τέλενδο μαζί με την Ελένη Στάλα, του εστιατορίου «Στάλα», στις Μυρτιές, ετοιμάσαμε “τον μουσακά στο πήλινο”.

Η συνταγή δική σας

Μουσακάς στο πήλινο

Μουσακάς στο πήλινο

ΥΛΙΚΑ

4 μικρές φλάσκες μελιτζάνες

4 μικρά κολοκύθια

4 μικρές πατάτες

10 ντοματάκια

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

2 ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 ποτήρι λευκό κρασί Ασύρτικο

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

ελαιόλαδο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

250 γρ. τυρί καλύμνικο τριμμένο ή κεφαλογραβιέρα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

1½ κ.σ. φρέσκο βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

1 φλ. ζεστό γάλα

1 αβγό

μία πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

1/2 φλ. τυρί καλύμνικο τριμμένο ή κεφαλοτύρι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Κόβουμε τις πατάτες, τα ντοματάκια, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες σε φέτες. • Σε τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο σοτάρουμε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες, ένα ένα, γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές. Τα αφαιρούμε και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Μουσακάς στο πήλινο 2Στο τέλος σοτάρουμε για 1 λεπτό και τα ντοματάκια.

Σημείωση: Αν θέλουμε τον μουσακά ελαφρύ, ψήνουμε τα λαχανικά στο γκριλ αντί να τα σοτάρουμε στο τηγάνι.

-Σε ατομικά πήλινα σκεύη στήνουμε τον μουσακά, βάζοντας πρώτα τις φέτες της μελιτζάνας, μετά το κολοκύθι και τέλος τις πατάτες και τα ντοματάκια. • Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει, προσθέτουμε το σκόρδο, τον κιμά, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και τον πελτέ ντομάτας μαζί με ελάχιστο ζεστό νερό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 40 λεπτά με το σκεύος σκεπασμένο. • Πάνω από τις πατάτες απλώνουμε σε κάθε πήλινο με τη σπάτουλα τον κιμά.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ:

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Το σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς  μέχρι να χρυσίσει. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας και πάλι, και μόλις πήξει η μπεσαμέλ, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
• Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και πιπέρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το τριμμένο τυρί. Συνεχίζοντας να ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, προσθέτουμε και το αβγό μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
• Αφήνουμε λίγο την μπεσαμέλ να κρυώσει και την απλώνουμε κατόπιν σε όλη την επιφάνεια του πήλινου. Πασπαλίζουμε με το καλύμνικο τυρί και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC  για 30 λεπτά.
• Αφήνουμε τον μουσακά να κρυώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου 2023