Όταν πήγαμε διακοπές στη Λήμνο – όσοι δεν πήγατε στο νησί του Ηφαίστου χάνετε- πήγαμε για φαγητό στις Σαρδές, στην περιβόητη ταβέρνα του Μαντέλα.
Για μένα ήταν μια εμπειρία «σταθμός» για την εξέλιξη των μαγειρικών μου επιλογών. Ο θρυλικός Μαντέλας δικαίωσε το όνομα και τη φήμη του δημιουργώντας μας ένα ευχάριστο ..πονοκέφαλο, αφού ουσιαστικά δεν ξέραμε τί να πρωτοδιαλέξουμε μέσα από μια πανδαισία κορυφαίων σπεσιαλιτέ!
Θυμάμαι τελικά ότι παρήγγειλα μοσχαράκι στιφάδο, αν και το αγριοκούνελο («κνέλι» κατά τους ντόπιους) στιφάδο είναι από τις κορυφαίες ατραξιόν του μαγαζιού. Αυτό που μου έκανε εντύπωση εκτός της νοστιμιάς, ήταν τα μεγάλα κρεμμύδια που κυριολεκτικά έλιωναν στο στόμα.
Έκτοτε όταν φτιάχνω στιφάδο χρησιμοποιώ μέτρια έως μεγάλα κρεμμύδια και σας το συνιστώ.
Μοσχαράκι στιφάδο
Από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα.
Υλικά (για 4 μερίδες):
1 κιλό μοσχάρι χωρίς κόκκαλο
2 κιλά κρεμμύδια μέτρια
5 κρεμμύδια επιπλέον (για το σοτάρισμα)
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνη
κανέλα
γαρύφαλλα
κόκκους πιπέρι
αλάτι
ελαιόλαδο
μία πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Σοτάρουμε στην κατσαρόλα το κρέας να θωρακιστεί και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τη ζάχαρη.
- Βάζουμε το νερό και το αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση.
- Παράλληλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι.
- Αφού βάλουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα μπαχαρικά και τέλος το αλάτι.
- Βράζουμε περίπου μια ώρα σε σιγανή φωτιά και το αποτέλεσμα σίγουρα σε δικαιώνει.
- Συνοδεύεται με κόκκινο κρασί της αρεσκείας σας.
Καλή όρεξη!