Μοσχαράκι πρασοσέλινο με καρότο – Ένα πιάτο δυναμωτικό για το χειμώνα

Μοσχαράκι πρασοσέλινο με καρότο

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η γευστική δημιουργία παρέχει τόσα διατροφικά οφέλη στον οργανισμό που πρέπει να την εντάξουμε στη διατροφή του χειμώνα και όχι μόνον.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μοσχάρι, χοιρινό αλλά και κοτόπουλο. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε αυγολέμονο ή απλά να βάλουμε χυμό λεμονιού.

Είναι ένα πιάτο νόστιμο και πολύ εύκολο.

Για να σας πείσω να το εντάξετε στη διατροφή της οικογένειας σας αναλύω τα διατροφικά οφέλη κάθε υλικού.

Διατροφική αξία του πράσου

Τα πράσα είναι πλούσια πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών που  απαραίτητα για τον οργανισμό μας.  Ο φυλλώδης μίσχος τους περιέχει αρκετές βιταμίνες όπως πυριδοξίνη, φολικό οξύ, νιασίνη, ριβοφλαβίνη και θειαμίνη. 100 γρ. φρέσκα στελέχη παρέχουν 64 mg φυλλικού οξέος που είναι ουσιώδες για τη σύνθεση του DNA.

πρασα

Τα πράσα είναι καλές πηγές βιταμίνης Α και άλλων αντιοξειδωτικών όπως τα καροτενοειδή, η ξανθίνη και η λουτεΐνη. Έχουν επίσης ορισμένες άλλες βασικές βιταμίνες, όπως οι C, Κ και Ε. Η βιταμίνη C βοηθά την ενδυνάμωση του  ανοσοποιητικού  και καταστρέφει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Οι μίσχοι του πράσου έχουν μικρές ποσότητες μετάλλων όπως κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Τα πράσα περιέχουν σημαντικά φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες που «χαρίζουν» ευεργετήματα στον οργανισμό μας.

Εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι η αλλισίνη μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και ότι έχει αντιβακτηριακή, αντιική και αντιμυκητιακή δράση.

Όταν αγοράζετε πράσα, θα πρέπει να επιλέξετε τα μακριά, σκληρά λευκά και πράσινα κομμάτια και όχι μαραμένα με κίτρινες κορυφές. Καλύτερα είναι τα μετρίου μεγέθους.

Διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο για μια βδομάδα, όταν τα καλύψουμε με χαρτί και τα βάλουμε στο συρτάρι λαχανικών. Μπορούμε να τα καθαρίσουμε και να τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια να τα βάλουμε σε ένα μπολ στην κατάψυξη. Διατηρούνται για 2 μήνες.

Διατροφική αξία του Μαϊντανού

Η διατροφική αξία του μαϊντανού είναι μεγάλη αφού προσφέρει πολλές φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και ποικιλία βιταμινών Α, C και, σε μικρές ποσότητες, ορισμένες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3 και Β6) καθώς και λίγο ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Ο φρεσκοκομμένος μαϊντανός διανθίζει τις περισσότερες γεύσεις .

Διατροφική αξία του Σέλινου

Το σέλινο έχει άφθονα θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες Α, C και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β. Θεωρείται, ακόμη, πηγή αρκετών ιχνοστοιχείων, όπως ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και καλίου.

Η συνταγή που ξεχειλίζει βιταμίνες, είναι της Φωτεινής Κασσαβέτη, που είναι βοτανολόγος και σπουδαία μαγείρισσα. Η μαγείρισσα της καρδιάς μου.

Μοσχαράκι πρασοσέλινο με καρότο

Μοσχαράκι πρασοσέλινο με καρότο

Από τη Φωτεινή Κασσαβέτη, βοτανολόγο και δεινή μαγείρισσα

Υλικά

1 κιλό μοσχαράκι, κομμένο σε κομμάτια όπως της τηγανιάς

2 ξερά κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 κιλά πράσο,  κομμένο σε μικρά κομμάτια

1 κιλό σέλινο, κομμένο σε μικρά κομμάτια

500 γρ. καρότα, κομμένα σε φέτες

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μισό ματσάκι μαϊντανό

Για το αυγολέμονο

2 αυγά φρέσκα, σε θερμοκρασία δωματίου

Χυμό από 1-2 λεμόνια φρέσκα

Λίγο νεράκι

Μοσχαράκι πρασοσέλινο με καρότο

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα βάζουμε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε το κρέας, το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει.

Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλυφθεί και λίγο ακόμα.

Το αφήνουμε να βράσει για 60 – 70 λεπτά

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό και ρίχνουμε τα πράσα και το σέλινο. Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Τα ρίχνουμε στο σουρωτήρι και τα αφήνουμε για λίγο να στραγγίξουν.

Αφού βράσει το κρέας ρίχνουμε τα πράσα, το σέλινο, το καρότο και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν 20 λεπτά. Μετά τα 10 λεπτά προσθέτουμε το μαϊντανό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και φτιάχνουμε το αυγολέμονο.

Στο μπλέντερ βάζουμε ελάχιστο νερό, τα αυγά και τα χτυπάμε μέχρι να αφρίσουν.

Αμέσως μετά βάζουμε λίγο από το ζωμό του φαγητού και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Ανακινούμε για να πάει τα αυγολέμονο παντού.

Σερβίρουμε με ζεστό ψωμί, τυρί φέτα και κόκκινο κρασί.

Προηγούμενο άρθροΚρέπες αλμυρές και γλυκές – Γιατρεύουν την πείνα όπως και να χει!
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 26 Ιανουαρίου 2021