Σήμερα σας προτείνουμε μια γευστική δημιουργία για να εντυπωσιάσετε την οικογένειά και τους καλεσμένους σας.
Είναι υγιεινό αφού έχει κάστανα, πράσινα μήλα, εσπεριδοειδή που σηματοδοτούν τον χειμώνα της γιορτής, αλλά και ένα συνδυασμό μελιού και πετιμέζι.
Η φίλη μου, η Αργυρώ ετοιμάζει για εσάς ένα γιορτινό μοσχαράκι και διακοσμεί το τραπέζι της με φρούτα, ρόδια και καρύδια. Δεν χρειάζεται να ψάχνετε για άλλα διακοσμητικά και να ξοδεύεστε η φύση μας τα προσφέρει απλόχερα.
Γεύσεις, αρώματα και χρώματα ξεχωριστά… θα με θυμηθείτε !
MOΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΗΛΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ ΜΟΥΣΤΕΡΑΚΗ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ “VILLA VAROYXAKI” ΣΤΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΥΛΙΚΑ
2 κιλά μοσχαράκι κομμένο σε λεπτές φέτες
500 γρ. κάστανα καθαρισμένα και βρασμένα
2 πράσινα μήλα κομμένα κυδωνάτα
1 σφηνάκι κονιάκ
Χυμό από 2 πορτοκάλια χανιώτικα
Χυμό από 1 λεμόνι
2-3 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
2 κ.σ. πετιμέζι
1 κ.σ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Σε πλατιά κατσαρόλα με ελαιόλαδο «θωρακίζουμε» σε δυνατή φωτιά κάθε φέτα μοσχαράκι γυρίζοντας σε κάθε πλευρά.
Αφού περάσουμε όλα τις φέτες μοσχαράκι χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι σταδιακά.
«Σβήνουμε» με το κονιάκ αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Κατά την διάρκεια του βρασμού ρίχνουμε 3-4 κούπες ζεστό νερό.
Σε 2 ώρες το μοσχαράκι θα είναι έτοιμο και τα κρεμμύδια θα έχουν λιώσει.
Τότε ρίχνουμε τα βρασμένα κάστανα, το χυμό πορτοκαλιού και του λεμονιού, το αλάτι και τα πιπέρια.
Αφού πάρει βράση και «τραβήξει» τους χυμούς ρίχνουμε τα μήλα και σιγοβράσει με σκεπασμένη κατσαρόλα για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το πετιμέζι αργά αργά ανακινώντας την κατσαρόλα.
Τέλος, ρίχνουμε το μέλι και την κανέλα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε σκεπασμένη για 10 λεπτά για να αναδυθούν τα αρώματα.
Σερβίρουμε σε πιάτα την χαρακτηριστική γιορτινή χειμωνιάτικη γεύση…