Μοσχαράκι λεμονάτο της Μιμίκας – Μαμαδίστικη γεύση

Μοσχαράκι λεμονάτο

Το μοσχαράκι λεμονάτο είναι ένα πολύ γευστικό πιάτο, που μου θυμίζει νοσταλγικά την κουζίνα της μαμάς μου. Όσο καλύτερη η ποιότητα του κρέατος, τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το φαγητό μας. Πάντως το λεμόνι ή το πορτοκάλι και το φασκόμηλο του χαρίζουν ιδιαίτερη γεύση αγαπησιάρικη.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Πολύ μου αρέσει να το συνοδεύω με πατάτες φουρνιστές που τις περνάω λίγο από το τηγάνι και μετά τις περιχύνω στο ταψί με μια ελαφριά σάλτσα λαδολέμονου και σε ένα μπολάκι νερό βάζω 5 – 8 στίγματα κρόκου και τα αφήνω τουλάχιστον 20 λεπτά. Τις αφήνω να μισοψηθούν και μετά ρίχνω το νερό με τον κρόκο και τις αφήνω να σιγοψηθούν… γίνονται μούρλια.

Επιπλέον ο Κρόκος Κοζάνης έχει τόσα ευεργετικά στοιχεία για τον οργανισμό μας και χαρίζει αυτή την ιδιαίτερη γεύση που αγαπώ.

Αξίζει να δοκιμάσετε να τις φτιάξετε και θα με θυμηθείτε. Κάποιες φορές αντικαθιστώ το λεμόνι με πορτοκάλι ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Αν δεν μας αρέσουν οι πατάτες τότε το σερβίρουμε με ρύζι ή πουρέ.

Μοσχαράκι λεμονάτο της Μιμίκας

Από τη Μιμίκα Δέγλερη, Αθήνα 

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι νουά ή ποντίκι, κομμένο σε κομμάτια

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

2 κρεμμύδια ξερά λευκά, ψιλοκομμένα

1 ποτήρι κρασί λευκό, μοσχοφίλερο

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

Χυμό από 1 λεμόνι

Ξύσμα από ένα λεμόνι,  ακέρωτο

1 κ.γ. φύλλα φασκόμηλο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

1 κ.σ. κορν φλάουρ

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

Τρόπος Παρασκευής

Αραδιάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει από τα υγρά.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και μόλις γυαλίσουν, προσθέτουμε το κρέας που το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές με λαβίδα, μέχρι να ροδίσει για 8-10 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Συμπληρώνουμε το ζωμό λαχανικών μέχρι να έρθει στην επιφάνεια του κρέατος.

Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 2 ώρες περίπου για να μαλακώσει γυρίζοντάς το κατά διαστήματα με τη λαβίδα.

Προς το τέλος προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τα φύλλα φασκόμηλου και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε λίγο από το ζωμό και διαλύουμε καλά με σύρμα το κορνφλάουρ. Προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε και περιχύνουμε το φαγητό μας.

Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα και σερβίρουμε με πατάτες φουρνιστές και πασπαλισμένες με κρόκο Κοζάνης.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024
Επόμενο άρθροΥπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Ερωτήσεις και απαντήσεις για την είσοδο στα γήπεδα μέσω του Gov.gr Wallet