Μοσχαράκι κοκκινιστό με τραχανά – Βουνίσιες γεύσεις … αυθεντικές

Μοσχαράκι κοκκινιστό με τραχανά
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ο χειμώνας θέλει ζεστό φαγητό και γεύσεις θαλπωρής, που γράφουν δυνατά. Το Διχώρι, στην καρδιά των Βαρδουσίων, στην καρδιά της Ρούμελης είναι ονειρικό. Χρώματα κίτρινα, χρυσαφιά αλλά και κόκκινα, ελατα τεράστια, πηγές με κρυστάλλινο νερό, ένας καταρράκτης ζωγραφιά και μια πλατεία με γιγάντια πλατάνια.

Διχώρι Βαρδούσια Ρούμελη
Το Διχώρι της ομορφιάς …

Στο εστιατόριο της πλατείας η Μαρίνα είναι γνωστή σε όλη την περιοχή και όχι μόνον για την κουζίνα της που γεννά αναμνήσεις. Ο τραχανάς χειροποίητος και το μοσχαράκι ελευθέρας βοσκής.

Τραχανάς με ντόπιο μοσχαράκι 2

Μοσχαράκι κοκκινιστό με τραχανά

Από την Μαρίνα Κουτσοπούλου, «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι, Βαρδούσια

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό μοσχάρακι, κατά προτίμηση ελιά ή χτένι κομμένο σε μικρά κομμάτια

350 γρ. τραχανά γλυκό

80 ml. κόκκινο κρασί

3 ντομάτες, ψιλοκομμένες

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης

4 κόκκους μπαχάρι

2 φύλλα δάφνης

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Τραχανάς με ντόπιο μοσχαράκι 1

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε τη μεγάλη κατσαρόλα πάνω στο μάτι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Αφού ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε τα κομματάκια από το μοσχάρι και τα σοτάρουμε καλά γυρίζοντάς το με λαβίδα και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 3 – 4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Τότε προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μαγειρεύουμε για 1 – 2 λεπτά.

Σβήνουμε με κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε την ντομάτα, την κανέλα, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης  και σιγομαγειρεύουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 1 ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί στο ενδιάμεσο προσθέτουμε ζεστό νερό.

Τραχανάς με ντόπιο μοσχαράκι 3

Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένα πιπέρια και ανακατεύουμε.

Αφαιρούμε το μοσχαράκι και το αφήνουμε σκεπασμένο σε πιατέλα.

Στην κατσαρόλα με τη σάλτσα προσθέτουμε τον τραχανά και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά. Χρειάζεται προσοχή μην κολλήσει ο τραχανάς.

Προσθέτουμε το κρέας και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 3 λεπτά.

Σερβίρουμε όπως είναι ζεστό.

Επιλεκτικά πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένα πιπέρια.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Πέμπτη 16-12-2021
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου 2021