Το πρώτο γλυκό -μαζί με τον κουραμπιέ- που μας έρχεται να φτιάξουμε και να δοκιμάσουμε όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα είναι αναμφισβήτητα τα μελομακάρονα.
Έτσι λοιπόν η Σοφία η γυναίκα μου έφτιαξε τα δικά της παραδοσιακά μελομακάρονα.
Τη συνταγή σας την παραθέτω αυτούσια.
Μελομακάρονα, η πρώτη δόση για να μπούμε στο πνεύμα των εορτών.
Μελομακάρονα της Σοφίας
από τη Σοφία Σταύρου Τσαλαμπούνη ταλαντούχα μαγείρισσα
Υλικά:
3 ποτήρια σπορελαιο,
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι,
Μισό ποτήρι ζάχαρη,
1 κουταλάκι σόδα.
1 κομμάτι μπέικον,
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 γαρύφαλλο
Αλεύρι όσο πάρει.
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
και 1μιση ποτήρι μέλι.
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά και αφήνουμε τη ζύμη μισή ώρα να ηρεμήσει.
Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς με αέρα περίπου μισή ώρα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι, περιμένουμε να κρυώσει και σιροπιάζουμε ζεστά στο ταψί και κρύο το σιρόπι.
Καλή σας επιτυχία και απόλαυση.