Αν δοκιμάσετε τα μελομακάρονα που φτιάχνουν τέσσερεις γενιές τώρα στα Σέρβια της Κοζάνης, όλα τα άλλα θα σας φαίνονται απλά συνηθισμένα…
Η προγιαγιά της Νανάς έφερε τη συνταγή από τις γιαγιάδες της και η Νανά την χαρίζει στους φίλους του Emvolos. Tα αυθεντικά μελομακάρονα γίνονται με καλαμποκέλαιο, μπύρα, κονιάκ αλλά και χυμό πορτοκαλιού. Τα πασπαλίζει με πολλά φρέσκα καρύδια τριμμένα. Στο σιρόπι χρησιμοποιεί και μέλι από το δικό τους. Αρμονία και άρωμα χάρμα … ένα παιχνίδισμα όλω των αισθήσεων.
Ξετρελλαίνομαι να τρώω τα μελομακάρονα χωρίς σιρόπι, είναι σαν τραγανά μπισκότα νόστιμα όσο δεν φαντάζεστε. Ρίχνω και λίγο εκλεκτό μέλι από το Πλατύ και πασπαλίζω με καρύδια. Δοκιμάστε το θα με θυμηθείτε…
Μελομακάρονα ονειρικά … το σίγουρο είναι ότι θα σας ζητούν τη συνταγή … εσείς όμως μην την δώσετε αμέσως… κάντε και λίγο τη δύσκολη.
Νανούκα σε ευχαριστούμε.
Μελομακάρονα Σερβίων
από τη Νανά Γκαμπούρα, executive chef του εστιατορίου “Στη κουζίνα της μαμάς Άννας” Σέρβια Κοζάνης
Υλικά
2 φλ.καλαμποκέλαιο
Μισό φλιτζάνι μπύρα
Μισό φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
4 κ.σ. κονιάκ
4 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
1 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.γ. σόδα
Για το πασπάλισμα
φρέσκα καρύδια χοντροκομμένα
Για το σιρόπι
4 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη ή λιγότερο
2 ποτήρια μέλι
χυμό από μισό λεμόνι
Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε το καλαμποκέλαιο με τη ζάχαρη μέχρι να “ασπρίσει”.
Σε ποτήρι ανακατεύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί.
Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, κοσκινίζοντάς το και πάλι και ζυμώνουμε με τον γάντζο.
Πλάθουμε σε φαρδιά μπαστουνάκια στο μέγεθος που θέλουμε και τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Τα τρυπάμε με το πιρούνι.
Έτσι “ανοίγουν” και απλώνουν και όταν θα τα σιροπιάσουμε, το σιρόπι θα πάει παντού.
Ψήνουμε σε καλά πορθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15 λεπτά, ίσως και λίγο περισσότερο, εξαρτάται από τη δύναμη του φούρνου, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Σε κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες, το αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού ενδέχεται να χρειαστεί να το ξαφρίσουμε.
Ενώ τα μελομακάρονα είναι ακόμα χλιαρά, τα βάζουμε σε βαθύ ταψί και ρίχνουμε από πάνω σιρόπι, επίσης χλιαρό, με την κουτάλα.
Τα αφήνουμε για 1 ώρα και τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά για 15 λεπτά.
Τα βάζουμε σε σχάρα με ταψί από κάτω για να φύγει το περιττό σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και τα στρώνουμε σε πιατέλα για να τα σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Για να διατηρηθούν φρέσκα τα βάζουμε σε μεταλλικό κουτί και το κλείνουμε σε μέρος δροσερό.