Ήρθε η ώρα για το απόλυτο γλυκό των Χριστουγέννων.
Και αυτό δεν είναι άλλο από τα αγαπημένα μας μελομακάρονα.
Υπέροχα και πεντανόστιμα! Τραγανά από έξω και ζουμερά από μέσα. Απόλυτη απόλαυση με μέτρο πάντα στις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων.
Μελομακάρονα
από την Ελένη Σιδηροπούλου
Υλικά που θα χρειαστούμε για τα μελομακάρονα:
Υγρά υλικά:
400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
400 γρ. σπορέλαιο
180 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. σόδα
ξύσμα από δύο πορτοκάλια
Στερεά Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
Για το σιρόπι μας, θα χρειαστούμε:
500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μέλι
3 Στικς κανέλας
3 γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Έξτρα υλικά για το ντεκόρ:
Μέλι και
Ψιλοκομμένα καρύδια
Και για τα μελομακάρονα με τη σοκολάτα, θα χρειαστούμε
250γρ μαύρη κουβερτούρα
100γρ. λευκή σοκολάτα
100γρ. κουβερτούρα φράουλας
Τα οποία τα έχουμε λιώσει σε μπεν μαρί
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες περίπου.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα υγρά υλικά, δηλαδή τον χυμό, τα λάδια και όλα τα μυρωδικά μας και τα ανακατεύουμε με το σύρμα.
Στη συνέχεια σε ένα δεύτερο μπολ προσθέτουμε το σιμιγδάλι με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα δύο υλικά μας.
Μετά ρίχνουμε τα υγρά υλικά μέσα στα στερεά και ανακατεύουμε με πολύ απαλές κινήσεις, για ελάχιστα δευτερόλεπτα, μέχρι να απορροφηθεί καλά το αλεύρι μας.
Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και το βάρος κάθε μελομακάρονου να είναι 30 με 40 γρ. περίπου.
Βγαίνουν περίπου 60 μελομακάρονα.
Ψήνουμε στον αέρα για 20 λεπτά περίπου στους 180-190 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Βουτάμε ζεστά και όχι καυτά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι.
Βάζουμε σε Χριστουγεννιάτικες πιατέλες τα μελομακάρονα και προσθέτουμε μέλι και τριμμένα καρύδια.
Γίνονται εκπληκτικά.
Καλή σας επιτυχία και Καλές Γιορτές!