Μελιτζανοσαλάτα της Ύδρας

Μελιτζανοσαλάτα της Ύδρας
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Γεύση ονείρου … με ψητή μελιτζάνα που είναι η πρωταγωνίστρια των καλοκαιρινών πιάτων. Αγαπημένη γεύση και εμβληματική της κουζίνας μας.

Κάθε τόπος έχει και την δική του εκδοχή. Κάποιοι την κάνουν καπνιστή που μου αρέσει περισσότερο αλλά δεν αντέχω την καπνίλα. Αλλού ανακατεύουν τη μελιτζάνα με μαγιονέζα ή ταχίνι ή ακόμα και γιαούρτι.

Ύδρα

Σίγουρα μου αρέσει να βάζω και καρύδι όπως έκανε πάντα η μητέρα μου αλλά θα πρέπει να προσέξετε να την βάζετε στο ψυγείο χωρίς καρύδι και να το προσθέτετε μετά γιατί η γεύση αλλάζει. Η θεία Σοφία που είχε ρίζες από την Σμύρνη πάντα πασπάλιζε τη μελιτζανοσαλάτα με σπυριά ροδιού και κουκουνάρι ή ακόμα και φιστίκι. Εμφανισιακά ήταν ωραιότερη αλλά η μαγιονέζα κάλυπτε τη γεύση της καπνιστής μελιτζάνας. Την έβαζε μάλιστα στο μπλέντερ και γινόταν αλοιφή.

Το φρυγανισμένο ψωμάκι της πάει τρέλα για «βούτες» όλο γεύση.

Η αγαπημένη μου καλοκαιρινή είναι της Τασούλας γιατί είναι καπνιστή, δροσερή, αρωματική με πιπερίτσα, ελίτσες και ντοματάκι.

Η Νανά βάζει και κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης.

Η μελιτζάνα «πάει με όλα…». Είναι θέμα γούστου…

Μελιτζανοσαλάτα της Ύδρας

Από την περιφημη μαγείρισσα Τασούλα, Μεζεδοπωλείο Όστρια Ύδρα

Υλικά

3 μελιτζάνες φλάσκες

6 κ.σ. ελαιόλαδο εκλεκτό

3 σκελίδες σκόρδο χωρίς την πράσινη φύτρα

 3 κ.σ. ξίδι από κρασί

 Χυμό από μισό λεμόνι

 λίγο τσίλι σε σκόνη

 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο ή φρέσκο κόλιανδρο

αλάτι θαλασσινό

1 πράσινη πιπεριά καθαρισμένη κομμένη σε φέτες

1 ντομάτα κομμένη σε κύβους ή κυδωνάτη

 Ελίτσες μαύρες

Τρόπος παρασκευής

 Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε σε ένα ταψάκι.

Σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200-220ο C και τις ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Στο ενδιάμεσο τρυπάμε τις μελιτζάνες. Τις αφήνουμε λίγο και πριν κρυώσουν βγάζουμε τη φλοίδα τους προσεκτικά.

Τις βάζουμε σε βαθύ μπολ και αφού τις λιώνουμε λίγο με το πιρούνι και ανακατεύοντας προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Πρώτα το ελαιόλαδο, τις λιωμένες ή κομμένες λεπτά σκελίδες σκόρδου, το ξίδι, το λεμόνι, το τσίλι, τον μαϊντανό και αλατίζουμε.

Ανακατεύουμε καλά κυρίως να λουστεί η μελιτζανοσαλάτα με το ελαιόλαδο.

Την βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη να δροσίσει.

Την σερβίρουμε σε πιατάκια και την τελευταία στιγμή βάζουμε την πιπεριά, τη ντομάτα και στη μέση τις ελίτσες.

Μικρά μυστικά

Για να έχει η μελιτζανοσαλάτα καπνιστή γεύση και άρωμα δεν τις ψήνουμε στο φούρνο αλλά τις κρατάμε με λαβίδα και τις «καίμε» ολόγυρα με το καμινέτο. ΄Ετσι καπνίζονται ομοιόμορφα και μετά καθαρίζοντας προσεκτικά μένει η σάρκα που την περνάμε αμέσως με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει.