Μελιτζανοσαλάτα της Φωτεινής – Νόστιμη και ολόδροση

Η μελιτζάνα είναι το απόλυτο λαχανικό του καλοκαιριού, όπως και η ντομάτα. Το μποστάνι στο Πλατύ μας χαρίζει τα καλούδια του, μελιτζάνες, ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές όλων των χρωμάτων, κολοκυθάκια, αλλά και φρούτα. Είναι όλα βιολογικά και πολύ φροντισμένα γι αυτό είναι και νόστιμα.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το σημαντικό είναι γηγενών ποικιλιών, από αυτές τις παλιές που χάνονται… και σίγουρα τα υβρίδια δεν έχουν αυτή τη γεύση που δημιουργεί νοσταλγικές αναμνήσεις.

Κόψαμε λοιπόν φρέσκες μελιτζάνες, τις ψήσαμε, ετοιμάσαμε τη μελιτζανοσαλάτα και αφού έμεινε για δύο ώρες στο ψυγείο, η Φωτεινή μας την πρόσφερε ολόδροση  και βέβαια «εξαφανίστηκε» στο λεπτό. Με το ζόρι κράτησα ένα πιάτο για να φωτογραφίσω και να σας δώσουμε τη συνταγή.

Πολλές φορές έχουμε γράψει συνταγές για μελιτζανοσαλάτα, αγιορείτικη, κυκλαδίτικη, καπνιστή με καρύδια, μελιτζανοσαλάτα με ντομάτα και φέτα. Όλες νόστιμες δεν μπορώ να πω το αντίθετο.

Όμως αυτή έχει ωραίο χρώμα, είναι νόστιμη με υφή βελούδινη.

Η συνταγή δική σας.

Μελιτζανοσαλάτα της Φωτεινής 2

Μελιτζανοσαλάτα της Φωτεινής

Από τη Φωτεινή Κασσαβέτη περίφημη μαγείρισσα και βοτανολόγο

Υλικά

3 μελιτζάνες φλάσκες

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. ξύδι ή χυμό λεμονιού

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο

2 κ.σ. μαγιονέζα απαλή Dijon

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το φινίρισμα

1 ελιά ή περισσότερες

Μελιτζανοσαλάτα της Φωτεινής

Τρόπος Παρασκευής

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε με μια πετσέτα.

Σε καλά προθερμασμένο φούρνο ανάβουμε το γκριλ και ψήνουμε τις μελιτζάνες και τις γυρίζουμε με λαβίδα. Χρειάζονται συνολικά 20 λεπτά και από τις δύο πλευρές.

Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες προσεκτικά όπως είναι καυτές.

Βάζουμε στο μούλτι την σάρκα από τις μελιτζάνες, το ελαιόλαδο, το λεμόνι ή το ξύδι, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, τη μαγιονέζα και χτυπάμε μέχρι να πάρει η μελιτζανοσαλάτα την υφή που θέλουμε.

Τη βάζουμε σε ένα μπολ που κλείνει και την αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 2 ώρες.

 Σερβίρουμε σε πιάτο και διακοσμούμε με μια ελίτσα ή πιπεριά.

Τα  φρυγανισμένα ψωμάκια ταιριάζουν πολύ.

Προηγούμενο άρθροΔιαβάστηκε το DNA του αβοκάντο, ανοίγοντας τον δρόμο για ακόμη καλύτερο γουακαμόλε
Επόμενο άρθροΤα ροδάκινα και τα οφέλη τους στον οργανισμό μας – Απολαύστε τα!