Η μελιτζάνα είναι το αγαπημένο λαχανικό των λαών της Μεσογείου, εκτός όμως από νόστιμη είναι και θρεπτική.
Η μελιτζάνα αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγνησίου, χαλκού, φυλλικού οξέος, βιταμινών Β1 και Β6. Επίσης περιέχει φαινόλες και φλαβονοειδή, όπως χλωρογενικό οξύ και καφεϊκό οξύ, τα οποία δρουν ενάντια στους ιούς, τα επιβλαβή βακτηρίδια ακόμα και τον καρκίνο. Βοηθά ακόμα και στη βελτίωση της μνήμης, «ανεβάζει» τη διάθεση και συμβάλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας όπως επίσης και στην απώλεια βάρους.
Η αγαπημένη μου Χρυσούλα Παπαλέξη, που έχει το περίφημο ξενοδοχείο Ganimides στη ναυτική πολιτειούλα του Γαλαξιδιού μου ετοίμασε την καλύτερη μελιτζανοσαλάτα που την απολαύσαμε με φρυγανισμένο ψωμάκι.
Πάντως αξίζει να επισκεφθείτε το πανέμορφο Γαλαξίδι και να απολαύσετε το εκπληκτικό πρωινό που προσφέρει στους φιλοξενούμενούς της ή ακόμα να παρακολουθήσετε τα μαθήματα μαγειρικής και το σίγουρο είναι ότι θα σας μυήσει στα μυστικά της ρουμελιώτικης πίτας… και όχι μόνον.
Αξίζει.
Μελιτζανοσαλάτα
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, του ξενοδοχείου Ganimides, Γαλαξίδι
Υλικά
4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
Μισό ποτήρι ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
2 κ.σ. ξύδι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
Χυμό από 1 λεμόνι
70 γρ μαϊντανό ψιλοκομμένο
Επιλεκτικά
1 πιπεριά Φλωρίνης, ψημένη και ψιλοκομμένη
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις χαράζουμε.
Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο C μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις ψηθούν τις κόβουμε στα δύο και με ένα πιρούνι παίρνουμε όλο το εσωτερικό τους και το βάζουμε σε μπολ.
Προσθέτουμε στην ψίχα της μελιτζάνας το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο, τη πιπεριά Φλωρίνης και ανακατεύουμε απαλά.
Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο να δροσίσει.
Γαρνίρουμε τη δροσερή σαλάτα με μαϊντανό και σερβίρουμε.