Mελιτζανοσαλάτα με πινελιές πιπεριάς και λεμονιού – Αρμονία γεύσεων…

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Μια μελιτζανοσαλάτα με γεύσεις αρμονικές και άρωμα λεμονιού.

Μια ανάλαφρη mousse που χαρίζει ξεχωριστές γευστικές πινελιές στο τραπέζι μας, ειδικά τώρα το φθινόπωρο.

 Μελιτζανοσαλάτα με πινελιές πιπεριάς και λεμονιού

Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι

 Υλικά για 6 άτομα

 6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες

3 σκελίδες σκόρδο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 πιπεριά Φλώρινας, κομμένη σε λεπτές φέτες, χωρίς σπόρια

1/3 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο

1/2 λεμόνι χυμό και ξύσμα

Αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο εκλεκτό

80 γρ βούτυρο σε κύβους, παγωμένο

 Τρόπος παρασκευής

 Τρυπάμε τις μελιτζάνες και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις βάζουμε σε ταψί που έχουμε απλώσει λαδόκολλα.

 Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να καπνιστούν.

 Σε άλλο ταψί έχουμε βάλει τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα, που τα έχουμε κόψει στη μέση και έχουμε βγάλει την πράσινη φύτρα.

 Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

 Φουρνίζουμε για 30 λεπτά στους 200ο C και τα ξεφουρνίζουμε.

 Ξεφουρνίζουμε τις μελιτζάνες και με ένα κουτάλι βγάζουμε την ψίχα και τη βάζουμε σε τρυπητό  να στραγγίξει για 2 λεπτά.

 Στο μπλέντερ βάζουμε τη ψίχα από τις μελιτζάνες, το σκόρδο, τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τα φύλλα κόλιανδρου, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελαιόλαδο και το βούτυρο σε κύβους.

 Χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και έχουμε μια αφράτη mousse.

 Πριν σερβίρουμε δροσίζουμε τη mousse στο ψυγείο.

 Διακοσμούμε με πιπεριά ή ελιές.

Προηγούμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Παρασκευής 8 Σεπτεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο η 87η ΔΕΘ