Μελιτζάνες παπουτσάκια – Γεύση καλοκαιρινή

Μελιτζάνες παπουτσάκια
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Αυτή η γευστική δημιουργία της Μαρίνας ήταν τόσο νόστιμη που συχνά την ανακαλώ στη μνήμη μου.

Οι μελιτζάνες ήταν από αυτές που καλλιεργεί βιολογικά στο μποστάνι της και το κρέας ήταν από ελληνική μοσχίδα βραχυκερατική ελευθέρας βοσκής που εκτρέφεται στην περιοχή γύρω από τον Μόρνο. Ακόμα και οι ντομάτες ήταν από το μποστάνι της οπότε η νοστιμιά ήταν δεδομένη. Το ψήσιμο επίσης στον ξυλόφουρνο χάρισε επιπλέον γεύση όπως και το γλυκό κρασί.

Πεθύμησα πολύ την Μαρίνα που επέλεξε να ζει στον επίγειο Παράδεισο των Βαρδουσίων και με την πρώτη ευκαιρία θα ανέβω γιατί εκτός από τις επικές γεύσεις της φωτιάς ο παππούς της είναι ο «μύστης του γαλακτομπούρεκου» οπότε η ανάγκη γίνεται πιο επιτακτική για αυτή μου την απόδραση …

Μελιτζάνες παπουτσάκια 2

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου, εστιατόριο «Το μαγαζί του χωριού» Διχώρι

Υλικά

800 γρ. κιμά μοσχάρι, από λάπα, περασμένο μια φορά από τη μηχανή

7 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες, κομμένες οριζόντια και αλατισμένες

1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο

Μισό φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ποτήρι κρασί λευκό γλυκό Σάμου ή κρασί μαυροδάφνη

1 φλιτζάνι ντομάτες αποφλοιωμένες και ψιλοκομμένες

2 κ.σ. κατίκι Δομοκού ή άλλο κρεμώδες τυρί

1 ξύλο κανέλας Κεϋλάνης

Μισό  φλιτζάνι ελαιόλαδο εκλεκτό

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για την μπεσαμέλ

6 κ. σ. βούτυρο

8 κ. σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

650 ml γάλα φρέσκο χλιαρό

2 κρόκους αυγών

Αλάτι

 2 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένοπιπέρι άσπρο τριμμένο

200 γρ. κεφαλογραβιέρα ή γραβιέρα τριμμένη

Μελιτζάνες παπουτσάκια 1

Τρόπος παρασκευής

Κόβουμε τις μελιτζάνες, τις ξεπλένουμε, τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε για 20 λεπτά. Τις ξεπλένουμε καλά και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.

Τις περνάμε με ελαιόλαδο και τις βάζουμε στο ταψί. Τις ψήνουμε στο γκριλ και τις γυρίζουμε και από την άλλη μεριά να μαλακώσουν λίγο. Έτσι το φαγητό θα είναι πιο νόστιμο και υγιεινό γιατί θα αποφεύγουμε το τηγάνισμα.

Με ένα κουτάλι αδειάζουμε την ψίχα από τις μελιτζάνες και προσπαθούμε να αφήσουμε το εσωτερικό σε πάχος 1 εκ.

Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό από τις μελιτζάνες και το βάζουμε σε μπολ.

Σε κατσαρόλα με ελάχιστο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε μέτρια φωτιά και βάζουμε τον κιμά μετά από 2-3 λεπτά ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει. Προσθέτουμε την ψίχα της μελιτζάνας που είχαμε κρατήσει και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα μέχρι να πάρουν χρώμα.

Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε. Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε την ντομάτα, τον μαϊντανό, το αλάτι, τα πιπέρια και το ξύλο κανέλας.

Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.

Γεμίζουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε στο ταψί.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα χωρίς να καεί.

Προσθέτουμε το γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε συνεχώς γρήγορα και προς την ίδια φορά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Θέλει προσοχή για να μην σβολιάσει.

Μόλις πήξει την κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Χτυπάμε τους κρόκους με το πιρούνι και προσθέτουμε 3 κουταλιές μπεσαμέλ ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το ρίχνουμε στην κρέμα ανακατεύοντας.

Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Πάνω από τις γεμισμένες μελιτζάνες βάζουμε τη μπεσαμέλ και με την μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια.

Πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα και το μοσχοκάρυδο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει η κρέμα χρυσαφί χρώμα.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 14 Ιουλίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 14 Ιουλίου 2024