Γεύση ξεχωριστή και φίνα. Στην Κρήτη χρησιμοποιούν στις γευστικές δημιουργίες τους ξηρούς καρπούς και φρούτα.
Πολύ μου άρεσαν, οι μελιτζάνες φουρνιστές με αμύγδαλα που ετοιμάσαμε στο Μακρύ γιαλό Ιεράπετρας.
Τις γευτήκαμε δίπλα στο κύμα, το τζάκι να «καίει» κρασί, ωραία συζήτηση και μουσική … Η ευτυχία της ζωής είναι κάποιες τέτοιες «μικρές στιγμές» …
Ένα απολαυστικό πιάτο που θα το απολαύσουν μικροί και μεγάλοι.
Η συνταγή δική σας.
Μελιτζάνες με αμύγδαλο φουρνιστές
Από την Ελένη Παπαδάκη, μαγείρισσα στον «Ρομβισώνα» Μακρύ Γιαλό Ιεράπετρας
Υλικά
3-4 μελιτζάνες φλάσκες
Μισό κιλό ώριμες ντομάτες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ξασπρισμένα και ψιλοκομμένα
Αλάτι θαλασσινό
Κοκκινοπίπερο
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε τις μελιτζάνες μας.
Τρυπάμε με ένα καλαμάκι ή πιρούνι τις μελιτζάνες και τις βάζουμε σε ταψί. Τις ψήνουμε ολόκληρες στο γκριλ του φούρνου για 15 λεπτά γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές μέχρι να μαυρίσουν.
Ετοιμάζουμε την σάλτσα.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε την ντομάτα, το σκόρδο, την ζάχαρη και το αλάτι.
Σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 7 λεπτά.
Στην σάλτσα μας δεν προσθέτουμε νερό. Τα μόνα υγρά είναι αυτά της ντομάτας.
Ξεφλουδίζουμε την μελιτζάνα κρατώντας την προσεκτικά πάνω από μια πιατέλα και με το πιρούνι αφαιρούμε μόνο την σάρκα της.
Ανακατεύουμε την μελιτζάνα με την σάλτσα ντομάτας και προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
Αν πάλι προτιμάμε πιο καυτερή έκδοση του πιάτου ρίχνουμε λίγο κοκκινοπίπερο.
Βάζουμε τις μελιτζάνες μας σε ένα πυρέξ ή σαγανάκι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο C για 10-15 λεπτά.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε με κόκκινο κρασί.
———————————————————————————————–
Eggplants with almonds in the oven
Taste unique and delicate. In Crete they use in their culinary creations nuts and fruits. I really liked, the eggplants baked with almonds prepared in Makri Gialo in Ierapetra. We tasted them by the sea, with the fireplace burning, wine, good conversation and music … The happiness of life is a series of such “small moments” …
Eggplants with almonds in the oven
By Eleni Papadakis, chef of the “Robinsonas” Makris Gialos Ierapetra
Ingredients
3-4 flask eggplants
Half a kilo of ripe tomatoes
1 dry onion, chopped
Olive oil
2 cloves garlic, finely chopped
1 tsp brown sugar
1 cup finely chopped whitened almonds
Sea salt
Cayenne pepper
How to prepare
Wash our eggplants. Slit the eggplants with a skewer or fork and put them in a pan. Bake them whole in the oven grill for 15 minutes by turning on both sides until they turn black.
Prepare the sauce.
In a frying pan sauté the onion in olive oil and add the tomato, garlic, sugar and salt.
Cover the pan and let simmer for 7 minutes.
In the sauce do not add water. The only liquids are those of the tomatoes.
Peel the eggplant holding it carefully over a plate and with a fork only remove the flesh.
Mix the eggplant with tomato sauce and add the almonds.
If you prefer a spicier version of the dish, add a little cayenne pepper.
We put our eggplants in a baking dish or ramekin and bake in the oven at 180 °C for 10-15 minutes.
Serve and enjoy with red wine.