Μακαρόνια χοντρά με κόκορα «αλανιάρη» – Υπέροχο φαγητό!!!

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΧΟΝΤΡΑ ΜΕ ΚΟΚΟΡΑ «ΑΛΑΝΙΑΡΗ» – Αγαπημένη μαμαδίστικη γεύση για παιδιά αλλά και μεγάλους.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Το καλοκαίρι με φρέσκη ντομάτα, μαιντανό, αρωματικά και ντόπια τυράκια ελληνικά είναι ότι πεις… μούρλια.

Η Παναγιώτα Κασσαβέτη Ποριάζη μαζί με την κόρη της Μελπομένη Ποριάζη ετοίμασαν αποκλειστικά για τον embolos.gr ένα πιάτο νόστιμο που «δένει» με κρασί Ξυνόμαυρο της Νάουσας…

Απολαύστε το…

Η συνταγή δική σας.

Μακαρόνια χοντρά με κόκορα «αλανιάρη» 3

Μακαρόνια χοντρά με κόκορα «αλανιάρη»

Από την Παναγιώτα Κασσαβέτη Ποριάζη και την Μένη Ποριάζη δεινές μαγείρισσες από το Πορτιανού Λήμνου

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο μακαρόνια χοντρά Νο 2

1 ½ κιλό κόκορας αλανιάρης κομμένος σε μερίδες

2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο

Μισό φλιτζάνι κρασί ξυνόμαυρο

2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετούλες

600 γρ. ώριμες ντομάτες τριμμένες

1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά

2 δαφνόφυλλα

2-3 μπαχάρια ολόκληρα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Μαιντανό ψιλοκομμένο

250 γρ. από ελληνικά τυριά ΠΟΠ Μυτιλήνης Κασέρι, Λαδοτύρι τριμμένα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑΔΑ

1 ποτήρι κρασί ξυνόμαυρο

2 δαφνόφυλλα

1 κρεμμύδι κομμένο

Μπαχάρι

Κόκκους πιπεριών

Μακαρόνια χοντρά με κόκορα «αλανιάρη» 2

 ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Από την προηγούμενη ημέρα βάζουμε σε ένα μπολ τις μερίδες του κόκορα αφού τις πλύνουμε και τις αλατίσουμε. Ρίχνουμε κρασί, ένα κρεμμύδι κομμένο στα δύο, μπαχάρι και δαφνόφυλλα. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε το μπολ χαμηλά στο ψυγείο για να μαριναριστεί ο κόκορας. Την επόμενη μέρα σε κατσαρόλα σοτάρουμε τον κόκορα σε ελαιόλαδο και τον αφήνουμε μέχρι να ροδίσει γυρίζοντάς τον και από τις δύο πλευρές.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα ανακατεύουμε για 3 λεπτά. «Σβήνουμε» με το ρωμαλαίο ξυνόμαυρο που χαρίζει ιδιαίτερο άρωμα στο φαγητό μας.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ντομάτα, τα μπαχαρικά και τα δαφνόφυλλα.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 ώρα ίσως και λίγο περισσότερο, μέχρι να μαλακώσει ο κόκορας. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό με 1 κουταλιά ελαιόλαδο για 10-12 λεπτά. Ο ακριβής χρόνος γράφεται στην  συσκευασία.

Σουρώνουμε τα μακαρόνια.

Σερβίρουμε σε πιάτο που έχουμε στρώσει με τριμμένο τυράκι, βάζουμε τα μακαρόνια και στην μέση τις μερίδες του κόκορα. Περιλούζουμε το πιάτο μας με την σάλτσα και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυράκια και μαιντανό…

Προηγούμενο άρθροΠερισσότεροι από 3.000 κεραυνοί έπεσαν την Πέμπτη στην Ελλάδα, κυρίως στην Κεντρική, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου
Επόμενο άρθροΜελιτζάνες με αμύγδαλα στον φούρνο – Eggplants with almonds in the oven