Ματσάτα με κουνελάκι κοκκινιστό

Ματσάτα με κουνελάκι κοκκινιστό

Aυθεντική συνταγή για τα ματσάτα, φρέσκα ζυμαρικά που είναι πολύ νόστιμα. Τα φτιάχνουν στην Φολέγανδρου αλλά θεωρούνται τα πιο νόστιμα φρέσκα ζυμαρικά των κυκλάδων.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Οι γάλλοι που κυρίως επισκέπτονται το νησί ξετρελαίνονται.

Εμείς σας δίνουμε την συνταγή για τα ματσάτα από την Δήμητρα Δεκαβάλα ξακουστή μαγείρισσα του νησιού και φίλη.

Σας δίνουμε και την συνταγή για το κοκκινιστό κρέας όπως το φτιάχνουν στο νησί και εσείς διαλέγετε τι κρέας θα χρησιμοποιήσετε, απλά αλλάζει ο χρόνος βρασίματος.

 Στην Φολέγανδρο τα συνδυάζουν με κουνελάκι ή κατσικάκι θαλασσινό ή κόκκορα ή μοσχαράκι. Η επιλογή δική σας…

Ματσάτα με κουνελάκι κοκκινιστό

matsata-ta-perifima-freska-zymarika-tis-folegandrou-2Υλικά

Για τα ματσάτα

500 γρ. αλεύρι σκληρό

1 φλ νερό

1 κ.σ ελαιόλαδο

½ κ.γ αλάτι

Για το κοκκινιστό

1 κιλό κουνέλι σε μερίδες

3 πολύ ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και τριμμένες στον τρίφτη

1 κ. σ  πελτέ ντομάτας

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

2-3 κ.σ ελαιόλαδο

1 μικρό ξύλο κανέλα

Μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί

Μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι

Μοσχοκάρυδο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Μανούρα γυλωμένη φρεσκοτριμμένη ή την δική μας αγαπημένη ποικιλία τυριών

matsata-ta-perifima-freska-zymarika-tis-folegandrou
Φωτό:  Τα ματσάτα πήραν το όνομά τους από την μάτσα, την ξύλινη βέργα και δίπλα υπάρχει το ντόπιο τυράκι τους. Εμείς βέβαια θα χρησιμοποιήσουμε το δικό μας αγαπημένο γιατί τα νησιώτικα τυράκια είναι δυσεύρετα.

Τρόπος παρασκευής

Φτιάχνουμε  πρώτα τα ματσάτα.

Σε λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και σφιχτή και να ξεκολλά από τα χέρια. Κάνουμε την ζύμη σαν μπάλα και την τυλίγουμε με νωπή πετσέτα ή διαφανή μεμβράνη. Την αφήνουμε “να ξεκουραστεί” για 1 ώρα. Την χωρίζουμε σε 3-4 μπαλάκια και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια με τον πλάστη ανοίγουμε φύλλα πάχους 5 χιλιοστών. Πασπαλίζουμε τα φύλλα με αλεύρι, τυλίγουμε πάνω στην μάτσα που έχουμε αλευρώσει και κόβουμε σε κορδέλες. Στεγνώνουμε τα ματσάτα στον αέρα για 3-4 ώρες αν θέλουμε όμως τα μαγειρεύουμε και αμέσως.

Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας γυρίζοντάς το και από τις δύο πλευρές με λαβίδα, για να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε κι αυτά για μερικά λεπτά μαζί με το κρέας. «Σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να  εξατμιστεί το αλκοόλ.

Σε ένα ποτήρι ζεστό νερό διαλύουμε τον πελτέ. Τον προσθέτουμε στο κρέας μαζί με τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε, τέλος προσθέτουμε την κανέλα. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 1 ώρα τουλάχιστον μέχρι να μαλακώσει  το κρέας, να ξεκολλάει από το κόκκαλο και να δέσει η σάλτσα μας. Ανακινούμε κατά διαστήματα την κατσαρόλα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Σε κατσαρόλα με νερό μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνουμε το αλάτι και τα φρέσκα ματσάτα. Τα βράζουμε για 4 λεπτά, τα σουρώνουμε και τα σερβίρουμε μαζί με το κρέας.

Τα πασπαλίζουμε με τυρί, μαύρο πιπέρι και τα περιλούζουμε με την σάλτσα ντομάτα

Τα ματσάτα με γίνονται με ντόπιο κατσικάκι ή με κόκκορα κοκκινιστό είναι παραδοσιακό φολεγανδρίτικο φαγητό.

ΣΣ: Τα ματσάτα πήραν το όνομά τους από την μάτσα, την ξύλινη βέργα και δίπλα υπάρχει το ντόπιο τυράκι τους. Εμείς βέβαια θα χρησιμοποιήσουμε το δικό μας αγαπημένο γιατί τα νησιώτικα τυράκια είναι δυσεύρετα.