Μανιταροπιτάκια μεθυσμένα – Γεύση παιχνιδιάρικη και απολαυστική

Μανιταροπιτάκια μεθυσμένα

Τα μανιτάρια είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας αφού έχει πληθώρα βιταμινών και ιχνοστοιχείων κυρίως πλημμυρίζουν με βιταμίνη D.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Όταν μάλιστα στα προσφέρουν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων που στον πρώτο όροφο στεγάζει το πολύ όμορφο και ενημερωμένο Μουσείο Μανιταριών, τότε είναι απολαυστικά γιατί τα γεύεσαι στο χώρο τους.

Μπορείς μάλιστα να επιλέξεις τα αγαπημένα σου μανιτάρια και να τα φτιάξεις στο σπίτι συνδυάζοντάς τα με σαλατικά ή ριζότο και ζυμαρικά.

Στα μανιταροπιτάκια το emmental μου άρεσε πολύ όπως και η μπύρα.

Από το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Μανιταριών, στην Καλαμπάκα 1

Την επόμενη φορά στο σπίτι θα φτιάξω τα μανιταροπιτάκια με ποικιλία άγριων μανιταριών που αγόρασα από το Μουσείο.

Αξίζει να κάνετε μια βόλτα μέχρι την Καλαμπάκα και στην σκιά των Μετεώρων να επισκεφθείτε ένα πρότυπο και πολυβραβευμένο μουσείο.

Από το πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Μανιταριών, στην Καλαμπάκα 2

Αξίζει μπράβο σε όλους και στον φίλο μου Γιώργο Κωνσταντινίδη, Πρόεδρο Μανιταρόφιλων Ελλάδος, που έχει την επιστημονική επιμέλεια του Μουσείου Μανιταριών.

Μανιταροπιτάκια Μεθυσμένα

Από το Μουσείο Φυσικής Ιστορία και Μανιταριών

Υλικά

5 φύλλα κρούστας

1 κιλό μανιτάρια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες

4 κλωναράκια θυμάρι, μόνο τα φύλλα

200 γρ. τυρί emmental, τριμμένο

1 μικρή κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια

1 σκελίδα σκόρδο,  χωρίς την πράσινη φύτρα, λιωμένο

1 σφηνάκι μπύρα

Ελαιόλαδο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα Πιπέρια

Για την επάλειψη

1 κρόκο και λίγο νεράκι

 

Tρόπος Παρασκευής

Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει  καλά.

Ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια, το θυμάρι, το σκόρδο, την κόκκινη πιπεριά και τα σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

«Σβήνουμε» με την μπύρα. Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε μέσα το τυρί, το αλάτι και το πιπέρι ανακατεύοντας  πολύ καλά.

Βάζουμε το ένα φύλλο στον πάγκο εργασίας μας με την πιο μικρή πλευρά προς το μέρος μας.

 Κόβουμε το φύλλο σε 7 ίσες λωρίδες.

Αδειάζουμε με ένα κουτάλι, λίγη γέμιση από τα μανιτάρια σε κάθε λωρίδα και τη τυλίγουμε διαγώνια ώστε να σχηματίσουμε ένα τριγωνικό σχήμα.

Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση.

Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και βάζουμε τα μανιταροπιτάκια με την ένωση του φύλλου προς τα κάτω, να ακουμπά το ταψί.

Αραδιάζουμε τα μανιταροπιτάκια αφήνοντας κενό ανάμεσά τους .

Με ένα πινέλο τα αλείφουμε με κρόκο χτυπημένο και λίγο νεράκι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C μέχρι να ροδίσουν για 15-20 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε.

Τα σερβίρουμε με μπύρα δροσερή και είναι ωραίο μεζεδάκι.