Μακεδονίτικη Γιαουρτόπιτα – Νόστιμη και ελληνικότατη…

Η γιαουρτόπιτα είναι ότι πρέπει για ένα επιδόρπιο που δροσίζει τον ουρανίσκο ειδικά μετά από ένα γεύμα με ψαρικά.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η φίλη μου Ελένη που δημιουργεί γλυκάκια με μαεστρία ξεχωριστή κυρίως παραδοσιακά, κόβει τη γιαουρτόπιτα σε μικρά κομμάτια και τα βάζει στη μέση του τραπεζιού.

Κάποιες φορές τη σερβίρει με παγωτό ή δροσερό γιαούρτι και λεπτές φετούλες με φρούτα διαιτητικά, όπως αυτό το ξινόμηλο. .. έτσι για να γελάσουμε.

Η συνταγή είναι από τη μακεδονίτισσα γιαγιά της από την Αιανή Κοζάνης, πάντα την ετοίμαζε τέτοιες γιορτινές μέρες του καλοκαιριού που οι οικογενειακές συνάξεις ήταν στο φόρτε τους…

Μακεδονίτικη Γιαουρτόπιτα

Από την Ελένη Πεσματζόγλου, Θεσσαλονίκη

Υλικά

4 φλιτζάνια  αλεύρι που «φουσκώνει» μόνο του, κοσκινισμένο

150 γρ. βούτυρο εκλεκτό, σε θερμοκρασία δωματίου

1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική

5 αυγά

250 γρ. γιαούρτι πλήρες

3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

Για το σιρόπι

2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη κρυσταλλική

2 ¾  φλιτζάνια νερό

Ξύσμα από πορτοκάλι

χυμό από μισό πορτοκάλι

Για το φινίρισμα

Ψίχα αμυγδάλου

Τρόπος Παρασκευής

Σε καθαρό και στεγνό μπολ βάζουμε τα ασπράδια των αυγών και να χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να γίνουν μαρέγκα και το αφήνουμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με το σύρμα δυνατά για 7 με 10 λεπτά μέχρι να «αφρατέψουν».

Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε στον κάδο τους κρόκους αυγού, το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε για λίγο όλα μαζί σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Κατεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και λίγο λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι και παράλληλα τη μαρέγκα. Τα χτυπάμε ελαφρά για λίγο όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βουτυρώνουμε ελαφρά και ρίχνουμε λίγο αλευράκι στο ταψί και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 50 λεπτά.

Βυθίζουμε ένα μαχαιράκι στην πίτα μας και αν βγει στεγνό η γιαουρτόπιτα είναι έτοιμη, διαφορετικά την αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα στο φούρνο.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και τα βράζουμε μέχρι να «δέσουν».

Βγάζουμε από το φούρνο τη γιαουρτόπιτα, την αφήνουμε για 10 λεπτά και την κόβουμε σε κομμάτια.

Την περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.

Την αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.

Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα στη μέση κάθε κομματιού και σερβίρουμε.