Μακαρονάδα νηστίσιμη με ταχίνι και μαρουλάκι – Από την γερόντισσα Ιουλιανή, Μονή Κεχροβουνίου

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Νηστίσιμη συνταγή της Τήνου, από τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κεχροβούνι

Η Τήνος ζει, ίσως εντονότερα, από οπουδήποτε, την λατρεία των ανθρώπων στην Παναγιά.

Στο ιερό νησί της Μεγαλόχαρης, κάθε επίσκεψη είναι προσκύνημα και ευλογία, για τους ανθρώπους, που έζησαν κάποιο θαύμα ή καρτερικά, περιμένουν, να το ζήσουν. Άρρηκτα δεμένη η σχέση, του Ιερού Ναού της Μεγαλόχαρης, με το μοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων». Εδώ άλλωστε είναι ο τόπος του Θείου Οράματος…εδώ βρίσκεται το ταπεινό κελί, της Αγίας Πελαγίας, που φιλοξένησε, τη Χαρά των Αγγέλων.

Η μονή μοιάζει με μικρό κυκλαδίτικο χωριό. Το ψιλόλιγνο μαρμάρινο καμπαναριό έχει στην βάση του την εικόνα της Κυρίας των Αγγέλων. Διαβείτε κάτω από τις πέτρινες καμάρες, προσευχηθείτε στα διάσπαρτα εκκλησάκια. «Σταθείτε» στην Κατωγιώτισσα. «Αφεθείτε»… βλέποντας τις ολάνθιστες αυλές, που τα πρώτα λουλούδια  αφιερώνονται στο Θεό και οι μοναχές χρόνια τώρα, αποφεύγουν να τα μυρίσουν από σεβασμό, γιατί ανήκουν σε Κείνον.Το καθολικό της μονής είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου που ανακαινίσθηκε το 1774.

Μακαρονάδα με ταχίνι και μαρουλάκι

Από την γερόντισσα Ιουλιανή, Μονή Κεχροβουνίου

Υλικά

500 γρ. μακαρόνια

3 μαρούλια

3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

3 ώριμες ντομάτες μεγάλες κομμένες σε κύβους

1 μέτριο κρεμμύδι ξερό κομμένο σε ροδέλες

3 κ.σ. ταχίνι πηκτό

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 πιπερίτσα

ελαιόλαδο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Tρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, τους κύβους ντομάτας ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Σε ένα ποτηράκι χλιαρό νερό με ένα πιρούνι διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας.

Προσθέτουμε τον πελτέ στην κατσαρόλα και αμέσως μετά βάζουμε το ταχίνι.

Τα αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά και αν χρειαστεί βάζουμε λίγο χλιαρό νεράκι.

Αφού πλύνουμε προσεκτικά τα μαρούλια τα κόβουμε σαν χονδροκομμένη σαλάτα.

Τα σοτάρουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε και 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.

Προσθέτουμε την πιπερίτσα, τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

Ρίχνουμε 3 νεροπότηρα χλιαρό νερό και μόλις βράσει προσθέτουμε τα μακαρόνια χωρίς να τα κόψουμε.

Σε 9 – 10 λεπτά η μακαρονάδα μας θα είναι έτοιμη.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΔ.Ε.Υ.Α Αλεξάνδρειας: Διακοπή νερού σήμερα σε τμήματα της πόλης της Αλεξάνδρειας
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 7 Απριλίου 2022