Μια ξεχωριστή πίτα με γλυκιά γεύση χωρίς όρια!!! Σίγουρα θα την απολαύσουν και θα την λατρέψουν όλες οι ηλικίες. Δεν έχετε παρά να την φτιάξετε και να την προσφέρεται στα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Η συνταγή δική σας.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΒΕΡΝΑ «ΤΟΥ ΖΟΖΕΦ» ΠΙΤΡΟΦΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
300 γρ. αλεύρι μαλακό 70%
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σφηνακι ρακί
1 σφηνάκι πορτοκαλοχυμό
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό λυράκι ή γλυκοκολοκύθα
Μισό φλιτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
1 φλιτζάνι καρύδια χονδροκομμένα
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα χονδροκομμένα
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.σ. γαρύφαλο σκόνη
Μισό φλιτζάνι χονδρό σιμιγδάλι ή φρυγανιά
1 πρέζα μαστίχα σε σκόνη
Μία πρέζα αλάτι
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Από το βράδυ τρίβουμε με χονδρό τρίφτη το λυράκι και το βάζουμε στο σουρωτήρι με θαλασσινό αλάτι και το αφήνουμε όλη νύκτα.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα μαζί τα υλικά του φύλλου συμπληρώνοντας λίγο νεράκι μέχρι να γίνει η ζύμη μας εύπλαστη. Με τον πλάστη ανοίγουμε δύο φύλλα όσο η επιφάνεια του ταψιού.
Στίβουμε με το χέρι μας δυνατά το λυράκι μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υλικά της γέμισης. Με το χέρι μας ανακατεύουμε καλά.
Περνάμε με το πινέλο λάδι το ταψί αλλά και τα φύλλα και απλώνουμε το ένα σε όλη την επιφάνεια.
Ρίχνουμε και την γέμιση που την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.
Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και το χαράζουμε σε ρόμβους για να ψηθεί καλύτερα η λυρόπιτα.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη ή άχνη.