Λυχναράκια Γεραπετρίτικα – Μια γλυκιά δημιουργία σύμβολο της κρητικής κουζίνας

Λυχναράκια Γεραπετρίτικα
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Λυχναράκια, η γλυκιά δημιουργία σύμβολο της κρητικής κουζίνας. Ότι πιο αντιπροσωπευτικό στην καλύτερή του εκδοχή από την φίλη του ΄Εμβολου, Αναστασία Δραγατάκη και μητέρα των αγαπημένων μας φίλων Χρήστου και  Μανώλη.

Σε πρόσφατο ταξίδι μου, στην Ιεράπετρα την επισκέφτηκα και με «φίλεψε» λυχναράκια ζεστά, ολόφρεσκα. Το τυρί «παίζει» ρόλο καθοριστικό στην νοστιμιά τους και βέβαια η αγάπη της νοικοκυράς που «μοιράζεται» στην οικογένεια και τους φίλους τους…

Η συνταγή δική σας…

Λυχναράκια Γεραπετρίτικα

Από την περίφημη μαγείρισσα Αναστασία Δραγατάκη, Ιεράπετρα Κρήτης

Λυχναράκια Γεραπετρίτικα Α1Υλικά

Για τη ζύμη

1  ποτήρι νερό χλιαρό

½ ποτήρι ελαιόλαδο

4 κ.σ. τσικουδιά

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

2 κουταλιές ζάχαρη

Αλεύρι σκληρό όσο χρειαστεί

Για τη γέμιση

1 ½ κιλό μυζήθρα

3 κ.σ. ζάχαρη

1 αυγό

1 κ.γ. ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι

Για το φινίρισμα

1 κρόκος αυγό

Λίγο σουσάμι

Λυχναράκια Γεραπετρίτικα Α2
Η περίφημη μαγείρισσα Αναστασία Δραγατάκη, Ιεράπετρα Κρήτης

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε μαλακή ζύμη ανακατεύοντας και πλάθοντας όλα τα υλικά μαζί και την αφήνουμε να “ξεκουραστεί” για 1 ώρα.

Στη συνέχεια αναμιγνύουμε όλα τα υλικά καλά για τη γέμιση.

Ανοίγουμε φύλλα πάχους 1,5 εκ. και κόβουμε σε στρογγυλά κομμάτια διαμέτρου περίπου 8-10 εκ.

Σε καθένα βάζουμε από 1 κουταλιά από τη γέμιση και τσιμπάμε γύρω γύρω τη ζύμη ώστε να μοιάζουν με λυχναράκια.

Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού, πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Αραδιάζουμε τα λυχναράκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

 Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο μέτριο φούρνο στους 170ο C για 20-25 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν χωρίς να τα σκεπάσουμε.

Διακοσμούμε με φυλλαράκια βασιλικού για έξτρα άρωμα.

 

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου 2024