Λουκούμια αμυγδάλου από την Ιερά Μονή Τσούκας και καφές καλογερικός

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα μοναστήρια μας κερνάνε πάντα τους επισκέπτες – προσκυνητές ένα λουκούμι συνοδεία του Ελληνικού καφέ. Σήμερα μέρες που είναι, θα σας παρουσιάσω δύο συνταγές που προέρχονται  από την παράδοση της μοναστηριακής φιλοξενίας, λουκούμια αμυγδάλου και μοναστηριακό καφέ.

λουκούμια αμυγδάλου 2

Λουκούμια αμυγδάλου

ΥΛΙΚΑ

30 κιλά ζάχαρη

2,5 κιλά άμυλο

1 κιλό αμύγδαλο ψύχα και χονδροτριμμένο

1 κ.σ. άρωμα αμυγδάλου

1 κ.σ. άρωμα μαστίχας

λουκούμια αμυγδάλου 1ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Σε ειδικό μεταλλικό μπολ βάζουμε όλα μαζί τα υλικά και σιγοψήνουμε το μίγμα ανακατεύοντας συνεχώς.

Μόλις το μίγμα γίνει σαν σφίζει και πάρει την υφή της μουσταλευριάς ρίχνουμε τα αμύγδαλα, το άρωμα μαστίχας και αμυγδάλου.

Ανακατεύουμε μια φορά ακόμα και αδειάζουμε τα λουκούμια σε τελάρα.

Την επόμενη μέρα κόβουμε τα λουκούμια στο σχήμα που θέλουμε και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

καφές kafes

ΚΑΦΕΣ ΚΑΛΟΓΕΡΙΚΟΣ

Ο ελληνικός καφές είναι το καλωσόρισμα και η «ευλογία» μαζί με το λουκούμι και κουλουράκια κάθε λογής σε όλα τα μοναστήρια.

Ο καφές θέλει την «μαεστρία» και ηρεμία στο «ψήσιμο».

Σε μπακιρένιο μπρίκι βάζουμε  νερό δροσερό συνήθως από την πηγή του μοναστηριού.

Προσθέτουμε 1 κουταλιά κοφτή ζάχαρη και μια κουταλιά καφέ «καλά γεμάτη».

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Τετάρτη 14-04-2021
Επόμενο άρθροΤσουρέκια (μία δόση), εύκολα, νόστιμα και γρήγορα από την Ελένη Μπρούφα