

Οι λουκουμάδες αρέσουν σε όλους και ταιριάζουν σε κάθε γιορτή και σχόλη… Με απλά και ταπεινά υλικά δημιουργούμε αριστουργήματα.
Το μυστικό για να γίνουν πιο νόστιμοι τους τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο βέβαια το χρώμα τους γίνεται ελαφρά πιο σκούρο από αυτούς που τηγανίζονται σε ηλιέλαιο. Τους προτιμώ όμως γιατί είναι πιο νόστιμοι. Τους περιχύνουμε με μέλι εκλεκτό, καρύδια ή αμύγδαλα και κανέλα Κεϋλάνης. Μια άλλη εκδοχή που απόλαυσα σε ένα σπίτι φίλου στη Ζαγορά ήταν με τριμμένο κάστανο και πολύ μου άρεσε το βρήκα πρωτότυπο και γευστικό.

Εμείς απολαύσαμε τους λουκουμάδες στο πανέμορφο χωριό Πουρί ατενίζοντας τη μαγευτική θέα και φωτογραφίσαμε τους λουκουμάδες δίπλα στην πηγή.
Λουκουμάδες του βουνού των Κενταύρων
Από την Πόπη Στεργίου, ταβέρνα «ο Μάκης», Πουρί Πηλίου
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. σκληρό αλεύρι, κοσκινισμένο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 βανίλια
Λίγο αλάτι
2 φλιτζάνια περίπου χλιαρό νερό
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο
Για το φινίρισμα
Μέλι θυμαρίσιο, κανέλα, αμύγδαλα ασπρισμένα ή κάστανα βραστά ψιλοκομμένα.
Τρόπος παρασκευής
- Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά και ομογενοποιούμε, προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό μέχρι να έχουμε έναν παχύρευστο χυλό. Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 30 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να φουσκώνει.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Με ένα κουτάλι παίρνουμε λίγο από το μείγμα και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Σημείωση: Κάθε φορά που κόβουμε τους λουκουμάδες βουτάμε το κουτάλι σε νερό ή ούζο για περισσότερο άρωμα, για να ξεκολλάνε πιο εύκολα όταν πέφτουν στο ελαιόλαδο.
- Τους τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Με τρυπητή κουτάλα τους μεταφέρουμε σε σκεύος στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σερβίρουμε τους λουκουμάδες σε πιατέλα, τους περιχύνουμε με μέλι, τους πασπαλίζουμε με κανέλα και αμύγδαλα και απολαμβάνουμε.