Λαγωτό με χοιρινό – Μια υπέροχη συνταγή για τις γιορτές των Χριστουγέννων!

Λαγωτό με χοιρινό

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και σιγά – σιγά αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε. Μπορεί οι θεσμοί και οι δανειστές να θέλουνε να δούνε το γιορτινό τραπέζι των Ελλήνων άδειο… Ε όχι δα, δε θα τους κάνουμε την χάρη.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Λαγωτό με χοιρινό, μια χειμωνιάτικη και κυρίως Χριστουγεννιάτικη γευστική δημιουργία της Αρκαδίας, των ορέων.

Για το λαγωτό χρησιμοποιούμε ότι κρέας θέλουμε. Συνήθως γίνεται με λαγό, κουνέλι, χοιρινό αλλά και αρνάκι.

Η σάλτσα που το συνοδεύει είναι μια νόστιμη σκορδαλιά καρυδιού, άλλωστε τα καρύδια της Αρκαδίας ξεχωρίζουν.

ΛΑΓΩΤΟ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΧECUTIVE CHEF ΣΤΑΥΡΟ ΚΟΥΣΤΕΝΗ ΤΟΥ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ

Λαγωτό με χοιρινό

 ΥΛΙΚΑ

1 κιλό πανσέτα χοιρινό, κομμένο σε κομμάτια

100 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες σε κομματάκια

3-4 σκελίδες σκόρδο, που έχουμε αφαιρέσει την πράσινη φύτρα

200 γρ. χοντροκομμένα καρύδια

120 γρ. ξερά κρεμμύδια

3-4 φέτες ψωμί, μουσκεμένο σε κόκκινο κρασί ή τριμμένη φρυγανιά

ξίδι

ελαιόλαδο

κανέλα

μπαχάρι

κόκκοι πιπεριού

γαρίφαλο

Αλάτι

 ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Λαγωτό με χοιρινό 2Πλένουμε και κόβουμε την πανσέτα σε κομμάτια.

Σοτάρουμε το κρέας σε ελαιόλαδο γυρίζοντάς το με λαβίδα και από τις δύο μεριές μέχρι να ροδίσει. Προσοχή δεν χρησιμοποιούμε πιρούνι γιατί το κρέας θα χάσει τα υγρά του.

Αμέσως μετά ρίχνουμε και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να σοταριστεί και να γυαλίσει.

Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τα καρυκεύματα και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα περίπου 30 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό.

Βγάζουμε μόνο το κρέας από την κατσαρόλα και το τοποθετούμε σε ένα πήλινο σκεύος. Η σάλτσα παραμένει στην κατσαρόλα.

Σε ένα μπλέντερ ή γουδί χτυπάμε το σκόρδο με τα καρύδια και το ψωμί/φρυγανιά προσθέτοντας και το ξίδι. Αναμειγνύουμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε αυτό το μείγμα στη κατσαρόλα με την σάλτσα του κρέατος και το αφήνουμε να βράσει για λίγο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Περιχύνουμε το κρέας με το μείγμα  σάλτσα και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να σχηματιστεί μια χρυσαφένια κρούστα.

Προηγούμενο άρθροΓαλοπούλα γεμιστή με μήλα και ξηρούς καρπούς – Χριστουγεννιάτικες γεύσεις …όνειρο
Επόμενο άρθροΝέα Καρβάλη – Συνταγή: Κουραμπιέδες του Πρόδρομου Ιωσηφίδη