Στην Καππαδοκία που φημίζεται για τα μήλα της, που έχουν χρώμα κόκκινο ζωηρό ή ροζ δοκίμασα αυτές τις λαχταριστές μπουκιές των μηλολουκουμάδων.
Μάλιστα για να ενδυναμώσουν την γεύση τους σερβίρουν με ζεστό τσάι μήλου, που είναι γνωστό σε όλη την Τουρκία, όπως επίσης και τα καρύδια που τους πασπαλίζουν.
Αν δεν θέλετε καρύδια μπορεί να τους πασπαλίσετε με κανέλα που τους προσφέρουν αρμονία και απίθανο άρωμα. Ακόμα μπορούμε να τους περιλούσουμε και με εκλεκτό μέλι.
Μόλις το είπα στη φίλη μου τη Βάσω Ιωσηφίδου, που είναι η ψυχή στο Μουσείο Καππαδοκικών Μελετών στη Νέα Καρβάλη, μου τα έφτιαξε και μου προσέφεραν αυτή την βελούδινη επίγευση, στον ουρανίσκο.
Γιορτινή γεύση αγαπησιάρικη και ιδιαίτερα νόστιμη.
Λαχταριστοί λουκουμάδες μήλου
Από τη Βάσω Ιωσηφίδου, Μουσείο Καππαδοκικών Μελετών, Ν. Καρβάλη
Υλικά
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. αλάτι
1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
85 ml φρέσκο γάλα
1 αυγό
1 φλιτζάνι μήλο, ψιλοκομμένο
55 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το γάλα και το αυγό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Τότε ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μήλο και ανακατεύουμε. Με το κουτάλι παίρνουμε το μείγμα και το ρίχνουμε ένα ένα λουκουμά στο ζεστό ελαιόλαδο.
Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και τους αραδιάζουμε σε πιατέλα που έχουμε απλώσει απορροφητικό χαρτί.
Πασπαλίζουμε τους λουκουμάδες μήλου με καρύδια, μέλι ή ακόμα και άχνη ζάχαρη ή και ινδοκάρυδο και σερβίρουμε.