Λαχταριστό ψωμί … – Ψωμί σε χρόνο dt

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Ένα ψωμί που γίνεται τόσο εύκολα και δεν χρειάζεται ζύμωμα. Είναι τόσο νόστιμο και το σίγουρο είναι ότι όλοι θα το λατρέψουν. Άλλωστε το ζεστό σπιτικό ψωμί αρέσει σε όλους ειδικά στο τραπέζι της Κυριακής.

Μπορούμε όμως να κάνουμε και πολύ νόστιμα σάντουιτς για τα παιδιά στο σχολείο. Διατηρείται φρέσκο τουλάχιστον 3 ημέρες και μετά μπορούμε να το φρυγανίσουμε ή να φτιάξουμε κρουτόν.

Αυτό το ψωμί το φτιάχνουν στην Ιρλανδία και συνηθίζεται πολύ στη Βόρεια Ευρώπη.

ψωμί Λαχταριστό ψωμί 1

 Λαχταριστό ψωμί

Aπό τη Μαρίνα Κουτσοπούλου cheffe, Aμαδρυάδες, Διχώρι

 Υλικά

 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

150 ml φρέσκο γάλα

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

Μισό κ. γ. αλάτι

3 κ.γ. ξύδι

2 κ.γ. ζάχαρη

ψωμί Λαχταριστό ψωμί 2

 Τρόπος παρασκευής

 Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη σόδα το αλάτι και τη ζάχαρη και το ανακατεύουμε με τη μαρίζ.

 Βάζουμε το γάλα σε ποτήρι και ρίχνουμε το ξύδι.

 Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα του γάλακτος στο κάδο και ανακατεύουμε με το γάντζο για λίγα λεπτά σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να έχουμε μία σχετικά σφιχτή και ελαστική ζύμη.

 Αλευρώνουμε καλά ή βάζουμε αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε τη ζύμη.

 Πασπαλίζουμε με αλεύρι τα χέρια μας και κάνοντας μερικές κυκλικές κινήσεις δημιουργώντας μία μπάλα ζύμης.

 Την πιέζουμε στο κέντρο και με το χερούλι της κουτάλας ή ένα μαχαίρι δημιουργούμε ένα βαθύ σταυρό.

 Προσοχή αυτό γίνεται για θα βοηθήσει στο ομοιόμορφο ψήσιμο και φούσκωμα του ψωμιού.

 Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180-190οC για 35 – 40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.

ψωμί Λαχταριστό ψωμί 3

 Bγάζουμε το ψωμί από το φούρνο και το ακουμπάμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει καλά για 40 λεπτά και το κόβουμε σε φέτες.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023
Επόμενο άρθροΜπορεί ν’ αντέχει αυτό το Κράτος ο Μητσοτάκης; – Γράφει ο Νίκος Γ. Σακελλαρόπουλος