Η ξαδέλφη μου είναι καταπληκτική μαγείρισσα και εκτός από τις συνήθεις παραδοσιακές γευστικές δημιουργίες συνδυάζει αρμονικά τα υλικά και φτιάχνει φαγάκια νόστιμα, υγιεινά και εύκολα, για γυναίκες που δεν έχουν χρόνο να «μπουν» στην κουζίνα και να βγουν μετά από ώρες.
Μπορούμε με απλά υλικά να δημιουργήσουμε μικρά κουζινικά αριστουργήματα και να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους μας.
Με λαχανικά που μας αρέσουν φτιάχνουμε λαχανοκεφτεδάκια αρωματικά και μάλιστα για να είναι πιο ελαφρά δεν τα τηγανίζουμε αλλά τα ψήνουμε σε λαδόκολλα.
Εννοείται ότι στη συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε και μελιτζάνα τριμμένη, καυκαλήθρες ψιλοκομμένες, σπανάκι φρέσκο, μυρώνια αλλά και τα μπαχαρικά που μας αρέσουν. Ένα κεφτεδάκι, όπως λέει φίλη μου, χωρά τα πάντα…
Η Στελλίτσα μου έδωσε την συνταγή και την μοιράζομαι μαζί σας.
Λαχανοκεφτεδάκια φούρνου
Από την Στέλλα Καλογεροπούλου, Ναύπλιο
Υλικά
5 κολοκύθια, τριμμένα
2 καρότα, τριμμένα
¼ σελινόριζα, τριμμένη
1 μέτριο ξερό λευκό κρεμμύδι, τριμμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
200 γρ. κατίκι Δομοκού
100 γρ. κεφαλογραβιέρα σε μικρά κυβάκια
2 αυγά, χτυπημένα
Μια πρέζα κύμινο, σε σκόνη
Λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Αλάτι
Για το τηγάνισμα
Ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
Κατίκι Δομοκού ή ντιπ γιαουρτιού ή sour cream
Πηχτή σάλτσα ντομάτας
Τρόπος παρασκευής
Βάζουμε σε σουρωτήρι τα τριμμένα κολοκύθια και τα τρίβουμε ελαφρά αλατίζοντάς τα και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να «σταθούν».
Σε μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα κολοκύθια, τα καρότα, την σελινόριζα, το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα αρωματικά, τα μπαχαρικά, τα αυγά, το κύμινο, τα δύο τυριά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αν χρειαστεί για να «δέσει» το μείγμα προσθέτουμε και λίγο αλεύρι.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια στο σχήμα που θέλουμε τα αλευρώνουμε ελαφρά.
Σε ένα ταψί έχουμε βάλει λαδόκολλα και βάζουμε τα κεφτεδάκια.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 15-20 λεπτά.
Αν θέλουμε τα κεφτεδάκια κλασικά τηγανητά τότε ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο.
Τα τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές για 3 την κάθε πλευρά και μόλις πάρουν ένα ωραίο χρώμα τα βγάζουμε και τα αραδιάζουμε πάνω σε πιατέλα που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τα λαχανοκεφτεδάκια με στιβαρή σάλτσα ντομάτας και βασιλικού και ντιπ γιαουρτιού.