Πολλές φορές αναπολώ τα παιδικά μου χρόνια τις μέρες των εορτών των Χριστουγέννων στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης.
Εκτός των δεκάδων αναμνήσεων, αυτό που με αγγίζει ιδιαίτερα είναι ένα φαγητό που θυμάμαι σαν όνειρο: το λάχανο τουρσί με χοιρινό κρέας. Νοστιμότατο και χορταστικό συνάμα.
Αυτό θα φτιάξουμε σήμερα φίλοι μου, όπως το έφτιαχναν οι δικοί μου και ιδιαίτερα στο διπλανό σπίτι των Κοντζόγλου, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα (το μοναδικό από τα σπίτια του εποικισμού).
Ιδού η αυθεντική συνταγή:
Λάχανο τουρσί με χοιρινό
από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
Λάχανο τουρσί στραγγισμένο και ξεπλυμένο
Χοιρινό κρέας (κατά προτίμηση κότσι)
1 κρεμμύδι
1 καρότο
Σέλινο
1κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το κρέας να ροδίσουν. Προσθέτουμε λίγο νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Ρίχνουμε το λάχανο (ξαρμυρισμένο), το καρότο, σέλινο, τον πελτέ ντομάτας και την κοφτερή πιπεριά.
Λίγο πριν σβήσουμε προσθέτουμε την πάπρικα, πιπέρι και αν χρειαστεί αλάτι (καλό είναι να το δοκιμάσουμε).
Αυτό μαγείρεψα παιδιά, κάνοντας ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν και στα χρόνια της αθωότητας.
Καλή σας όρεξη!