Κραπφεν με σοκολάτα και καρύδια – Τα γερμανικά ντόνατς πειρασμός…

Ο αγαπημένος μου θείος Κωστάκης, έμενε στη Βιέννη και η γερμανίδα σύζυγός του, μας ετοίμαζε λιχουδιές που λατρεύαμε επειδή ήταν εντελώς διαφορετικές από αυτές που είχαμε συνηθίσει, στην Ελλάδα του χθες.

Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τα Krapfen, μια γευστική δημιουργία κάτι ανάμεσα σε ντόνατς και λουκουμά παραδοσιακό, που η θεία Ρία έφτιαχνε με πολλούς τρόπους. Πάντα ήταν αφράτα και λαχταριστά για πρωινό, απογευματινό και κάποιες φορές τα παίρναμε μαζί μας στη θάλασσα. Πασαλοιβόμαστε ολόκληροι, αλλά αυτές οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας δεν σβήνουν…

 Η βασική συνταγή ήταν η ίδια απλά ανάλογα με τα κέφια της η θεία Ρία, μας τα έφτιαχνε άλλες φορές με ζάχαρη πορτοκαλιού ή λεμονιού, άλλες φορές τα γέμιζε με κρέμες μυρωδάτες και άλλες φορές με αυτή τη μαρμελάδα βατόμουρο που έφερνε μαζί της στην Ελλάδα…

Εμένα πιο πολύ μου άρεσαν τα κράπφεν που περιέλουζε με γλάσο σοκολάτας και πασπάλιζε με ξηρούς καρπούς.

Ευτυχώς η κόρη της είχε κρατήσει τη συνταγή και την μοιράζομαι μαζί σας.

Κραπφεν με σοκολάτα και καρύδια

Από τη Ρία Ορφανουδάκη, Βιέννη

Υλικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 φακελάκι μαγιά ξερή

1 κ.γ. αλάτι

2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

4 φρέσκα αυγά

100 ml νερό

50 ml γάλα

2 κ.σ. κονιάκ ή  ρούμι ή το αγαπημένο μας λικέρ

ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο ή από 1 πορτοκάλι

100 γρ. βούτυρο φρέσκο, λιωμένο

Για το τηγάνισμα

αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο

Για το γλάσο σοκολάτας

180 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομμάτια

80 γρ. βούτυρο, σε κομμάτια

1 κ.σ. μέλι ανθέων

Για το πασπάλισμα

120 γρ. καρύδια φρέσκα, χοντροσπασμένα

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Δημιουργούμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε τα αβγά, το νερό, το γάλα, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε το μίγμα από έξω προς τα μέσα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Αμέσως μετά ζυμώνουμε δυνατά με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να απορροφηθεί το βούτυρο και να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη.

Κάνουμε τη ζύμη σαν μπάλα και την αφήνουμε στο μπολ σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1½ ώρα μέχρι να φουσκώσει.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και ξαναζυμώνουμε πολύ ελαφρά.

Με τα χέρια ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο κομμάτι και τη μεταφέρουμε σε ταψί και σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη.

Την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο φύλλο πάχους 1εκ.

Με ένα ποτήρι ή κουπ πατ την κόβουμε σε δίσκους διαμέτρου 6-7εκ.

Βάζουμε τα κομμάτια της ζύμης σε πετσέτα ελαφρά αλευρωμένη και σκεπάζουμε με και πάλι με πετσέτα και τους αφήνουμε σε ζεστό μέρος του δωματίου για 1 ώρα να φουσκώσουν.

Σε κατσαρόλα ή τηγανιέρα ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα κράπφεν γυρίζοντάς τα και από τις δύο πλευρές να ροδίσουν.  Έπειτα, σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι και τους τηγανίζουμε τέσσερις πέντε μαζί, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κράπφεν και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας.

Σε κατσαρόλα ή μπεν μαρί λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά τη σοκολάτα, το βούτυρο και το μέλι και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά μόλις λιώσει.

Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και με κουτάλα περιχύνουμε τα κράπφεν με το γλάσο σοκολάτας ξεκινώντας από το κέντρο του κύκλου, για να απλώσει σωστά.

Πασπαλίζουμε με τα καρύδια ή αμύγδαλα.

Σερβίρουμε…

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε μόνο ζάχαρη στα κράπφεν τότε όσο είναι ζεστά τα κυλάμε ή τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη που έχουμε ρίξει σε πιατέλα.

Αν θέλουμε να τα γεμίσουμε με μαρμελάδα ή κρέμα, μπορούμε να κάνουμε  στο πλάι μια τρύπα και με τη μύτη του κορνέ γεμίζουμε με τη γέμιση που αγαπάμε.

Μπορούμε  επίσης να κόψουμε τα κράπφεν ελαφρά με μαχαίρι κάπου στο πλάι και να τα γεμίσουμε χρησιμοποιώντας κουταλάκι του καφέ με κρέμα λεμονιού ή κρέμα ζαχαροπλαστικής.