Ο κουραμπιές έχει την δική του ιστορία… που θέλει να πρωτοεμφανίζεται στην Περσία, τον 7ο αιώνα, όταν η ζάχαρη διαδόθηκε στην περιοχή.
Όμως και ο Λίβανος τελευταία διεκδικεί την πατρότητα του κουραμπιέ. Το όνομα του κουραμπιέ «θέλει» να προέρχεται από την αλβανική λέξη kurabie ή gurabie ή τη τουρκική kurabiye ή την αραβική qurabiya που σημαίνει Κuru, ξηρό και biye, μπισκότο.
Παρόμοια μπισκότα με τους κουραμπιέδες, τα Polvoron συναντάμε στη Νότια Αμερική αλλά και στο Τέξας.
Το εθιμικό γλυκάκι του χιονιού που πρωταγωνιστεί στα γευστικά δρώμενα των εορτών … καθιερώθηκε σαν το γλυκό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς γιατί «χαρίζει» καλή τύχη.
Μάλιστα λέγεται ότι όσα περισσότερα αμύγδαλα έχει ο κουραμπιές τόσο πιο τυχερό θα είναι το σπίτι και ο νοικοκύρης…
Η καλή τύχη που «φέρνει», τον έχει καθιερώσει και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας προσφέρεται στους γάμους, αλλά και τις βαφτίσεις.
Από τους ωραιότερους κουραμπιέδες που έχω δοκιμάσει είναι αυτοί του Νίκου Δρακόπουλου, με τη συνταγή της μητέρας του, που ήταν καταπληκτική μαγείρισσα. H κουζίνα της Μεσσηνίας είναι από τις πλέον αυθεντικές και νόστιμες, τα υλικά εξαιρετικά και οι Μεσσήνιες γνωρίζουν από μικρές την “τέχνη της φιλοξενίας”.
Κουραμπιέδες Μεσσηνίας
Από τον Νίκο Δρακόπουλο, ξενοδοχείο Ακρογιάλι, Αγ. Ανδρέας Μεσσηνίας
Υλικά
700 γρ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
300 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. βούτυρο γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
400 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
1 κ.γ. κανέλα
Μισό κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 βανίλια
700 γρ. αλεύρι, κοσκινισμένο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το φινίρισμα
Ανθόνερο
Άχνη ζάχαρη
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα βούτυρα με την άχνη για 15 λεπτά μέχρι να «αφρατέψει»
Προσθέτουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και τα χοντροσπασμένα αμύγδαλα.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που θέλουμε.
Εμείς πάντα προτιμάμε στρογγυλούς και μικρούς.
Απλώνουμε στο ταψί λαδόκολα και αραδιάζουμε τους κουραμπιέδες μας φροντίζοντας να έχουν απόσταση μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 15 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τουλάχιστον 3 ώρες, χωρίς να τους σκεπάσουμε για να διατηρηθούν τραγανοί.
Τους ραντίζουμε με ελάχιστο ανθόνερο και αφήνουμε να στεγνώσουν καλά.
Τότε τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη μέχρι να καλυφθούν.
Αν δεν μας αρέσει η ζάχαρη μπορούμε να απολαύσουμε τους κουραμπιέδες σαν μπισκότα βουτυράτα με αμύγδαλο….