Το πιάτο αυτό το έχω συνδέσει με αξέχαστες διακοπές. Η πρώτη φορά που το έφαγα ήταν στα Χάνια του Πηλίου, αλλά και στην Τσαγκαράδα ήταν υπέροχο πραγματικά.
Η αλήθεια είναι πως η Κρήτη κρατάει την πρωτιά και την τέχνη σε αυτό το είδος. Όσες φορές το δοκιμάσαμε εκεί ήταν τέλειο. Στα Μάταλα, στον Θέρισο, στο οροπέδιο Λασιθίου τους έδινα πάντα συγχαρητήρια.
Κουνέλι στιφάδο λοιπόν… Ένα από τα πιο νόστιμα κρέατα αλλά λίγο παρεξηγημένο, ίσως γιατί έχει αρκετή διαδικασία το μαγείρεμά του. Εγώ το έφτιαξα με ένα δικό μου τρόπο που ομολογουμένως είχε φοβερή επιτυχία.
Εφοδιαστείτε με κόκκινο κρασί μπρούσκο για το συνοδέψετε.
Κουνέλι στιφάδο
από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
1 κουνελάκι (αυτό μου το χάρισαν γιατί δεν ήξεραν να το μαγειρέψουν!)
2 κιλά κρεμμύδια ( εγώ χρησιμοποίησα σχετικά μικρά, όχι στιφάδου)
3 σκελίδες σκόρδο
μια κ.σ. πελτέ τομάτας
κρασί κόκκινο (είχα Σαγκριά το ίδιο κάνει)
λίγο ξύδι
μια πρέζα ζάχαρη
φλούδες πορτοκάλι ( κάτω κάτω στη γάστρα δίνει γεύση)
ελαιόλαδο
αλάτι
αρκετά μπαχαρικά
κανέλα
μπαχάρι
Κόκκοι πιπέρι
γαρύφαλλα
Εκτέλεση:
Κόβουμε το κουνελάκι σε μερίδες και το σοτάρουμε στην κατσαρόλα με ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε δύο μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα, σκόρδο και έπειτα τη σάλτσα με νερό για να βράσει προσθέτοντας τα μπαχαρικά.
Εγώ το έβρασα από βραδύς (όπως έλεγε και η μάνα μου) για να δέσουν τα υλικά. Αφού καθαρίσουμε τα κρεμμύδια τα σοτάρουμε με λίγη ζάχαρη.
Στη συνέχεια τοποθετούμε στη γάστρα με τις φλούδες πορτοκάλι από κάτω, το περιεχόμενο της κατσαρόλας και τα κρεμμύδια.
Αλατίζουμε και ρίχνουμε το κρασί και το ξύδι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς περίπου, για 1,5 ώρα.
Καλή σας όρεξη!