Κουλουράκια κρασάτα – Κρητικό ποίημα γεύσης

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Νόστιμα, αρωματικά, νηστίσιμα και εύκολα είναι τα κρασάτα κουλουράκια που τα συνηθίζουν στην Κρήτη, κυρίως την Σαρακοστή.

Κάποιοι επειδή φτιάχνονται με κόκκινο κρασί και τσικουδιά τα ονοματίζουν μεθυσμένα.

Το σουσάμι, το κανελοζούμι χαρίζουν έξτρα άρωμα και το εκλεκτό φρέσκο ελαιόλαδο «δένει» τη ζύμη.

Σιγοψημένα όπως είναι αρέσουν πολύ.

Τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει είναι της αγαπημένης μου φίλης Γεωργίας Περράκη,  της Cretan Bakery, λίγο έξω από τα Χανιά. Το σπίτι της είναι πάντα ανοικτό για γαστρονομικά δρώμενα της αυθεντικής κρητικής παράδοσης.

Η συνταγή δική σας…

Κουλουράκια κρασάτα 1

Κουλουράκια κρασάτα

Από την Γεωργία Περράκη, της Cretan Bakery Φουρνές, Χανίων

Υλικά 

3 ποτήρια νερού ελαιόλαδο εκλεκτό

2 ποτήρια νερού ζάχαρη

1 ποτήρι νερού σουσάμι

1 ξυλάκι κανέλας

1 ποτήρι νερού κανελόζουμο

½ ποτήρι νερού τσίπουρο

½ ποτήρι κρασί κόκκινο

1 κ. γ.  μπέκιν πάουντερ

2 κ. γ. σόδα

800 -1000 γρ. αλεύρι μαλακό 70% για όλες τις χρήσεις

Κουλουράκια κρασάτα 2

Τρόπος παρασκευής

Βράζουμε ένα ποτήρι νερό με την κανέλα μέχρι να πάρει χρώμα για 10 λεπτά περίπου.

Διαλύουμε την σόδα στο κρασί.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη και χτυπάμε δυνατά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το κανελόζουμο, το τσίπουρο και τέλος το κρασί.

Ρίχνουμε το μπέικιν στο αλεύρι και κοσκινίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι στο μίγμα των υγρών.

Ζυμώνουμε με τον γάντζο ή αν θέλουμε με τα χέρια μας μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη μαλακή ζύμη.

Την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 1 ώρα σε ζεστό μέρος.

Παράλληλα βάζουμε το σουσάμι σε ταψί και το «καβουρδίζουμε» σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C ψήνοντας για 10 λεπτά.

Χωρίζουμε την ζύμη σε μπάλες και πλάθουμε τα δίνοντας σχήμα σαν το τελικός.

Τα πασπαλίζουμε με το σουσάμι και για να κολλάει καλύτερα «ραντίζουμε» λίγο τα μεθυσμένα με νερό ή τσικουδιά.

Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί απλώνουμε τα μεθυσμένα μας και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά.

Κουλουράκια κρασάτα 3

Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και την επόμενη τα βάζουμε σε μεταλλικά κουτάκια για να διατηρηθούν φρέσκα και τραγανά.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στην Ελλάδα για σήμερα Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2025
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Κυριακής 5 Οκτωβρίου 2025