Κουλουράκια αφράτα “Κεραμίσια” – Η γευστική χαρά των παιδιών!

Κουλουράκια αφράτα
Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Κουλουράκια αφράτα “Κεραμίσια”

Τα παιδιά θα τα απολαύσουν μέχρι την τελευταία μπουκιά… Μη νομίζετε όμως ότι και οι μεγάλοι δε θα τα απολαύσουν; Όλοι μα όλοι θα τα χαρούν και θα τα ξαναζητήσουν!

 

Η συνταγή δική σας…

Κουλουράκια αφράτα “Κεραμίσια”

Από την Κατερίνα Παπαδοβασιλάκη, ιδιοκτήτρια του όμορφου παραδοσιακού ξενώνα «Κέραμος» στο Ζαρό, Κρήτης

ΥΛΙΚΑ

1 ποτήρι γάλα κατσικίσιο

1 ποτήρι χλιαρό νερό

1 κ.σ. ζάχαρη καστανή

50 γρ. νωπή μαγιά

1 φλιτζάνι καφέ ελαιόλαδο

500 γρ.  αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή «όσο πάρει» η ζύμη

ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ

Ζάχαρη άχνη

Κανέλα σκόνη

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας  πολύ καλά.

Κουλουράκια αφράτα “Κεραμίσια” 2Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γάλα και προσθέτουμε την μαγιά.

Ανακατεύουμε ελαφρά.

Αμέσως μετά βάζουμε το ελαιόλαδο και την ζάχαρη.

Σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι.

Ζυμώνουμε δυνατά μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή. Πρέπει να ξεκολλά εύκολα από τα χέρια μας.

Αν η ζύμη μας είναι αραιή προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι.

Μπορεί να «πάρει» όλη την ποσότητα του αλευριού μπορεί και όχι.

Για τον λόγο αυτό δίνουμε ποσότητα στο περίπου.

Πλάθουμε τα κουλουράκια και τα απλώνουμε στον πάγκο μας.

Αφήνουμε τα κουλουράκια να «ανέβουν» για μια ώρα περίπου σκεπάζοντάς τα για να είναι ζεστά.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και τηγανίζουμε τα κουλούρια μας.

Μόλις ροδοκοκκινίσουν τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε πιατέλα που έχουμε στρώσει με απορροφητικό χαρτί για να «κρατηθεί» το ελαιόλαδο που περισσεύει.

Κάθε δεύτερη τηγανιά αλλάζουμε το ελαιόλαδο για να μην καταστρέφονται οι ευεργετικές του ουσίες.

Αφήνουμε τα κουλούρια μας να κρυώσουν.

Τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα

Tips

Εναλλακτικά λιώνουμε σοκολάτα υγείας και περιχύνουμε τα κουλουράκια μας.

Αντί για ελαιόλαδο μπορούμε να τα τηγανίσουμε με ηλιέλαιο και προσθέτουμε αν θέλουμε για περισσή γεύση και λίγο σησαμέλαιο.

Προηγούμενο άρθροΚαιρός: Ο καιρός στη χώρα για σήμερα Πέμπτη 27-4-2023
Επόμενο άρθροΠρωτοσέλιδοι βασικοί τίτλοι εφημερίδων της Πέμπτης 27 Απριλίου 2023