Köttbullar,τα κεφτεδάκια της Σουηδίας

Köttbullar, είναι το εθνικό πιάτο της Σουηδίας και σερβίρεται με φρέσκιες βραστές πατάτες και την αρωματική σάλτσα κόκκινων μύρτιλων, που είναι αντιοξειδωτικά και τόσο ωφέλιμα.

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Η παράδοση καλά κρατεί … Στο τελευταίο ταξίδι μου στη Σουηδία μου έδωσαν και την αυθεντική συνταγή που μοιράζομαι μαζί σας.

Κάθε οικογένεια, κάθε περιοχή έχει τη δική της συνταγή. Σπουδαίοι chef δημιουργούν τη δική τους εκδοχή και συναγωνίζονται ποια θα είναι η καλύτερη. Εννοείται ότι κάθε σουηδός δηλώνει ότι η συνταγή της μητέρας του είναι η καλύτερη και το μυστικό επτασφράγιστο… νομίζω ότι βρίσκεται στην εξαιρετική ποιότητα των υλικών.

Παραδοσιακά σουηδικά κεφτεδάκια με πουρέ πατάτας

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό, μισό μισό

2 κ.σ. μπαγιάτικο ψωμί, τριμμένο

50 ml  κρέμα γάλακτος ελαφριά

1 μεγάλο αυγό

1 κ.σ. συμπυκνωμένο ζωμό από βοδινό, μοσχάρι ή κοτόπουλο

Μισό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

25 γρ. βούτυρο εκλεκτό

1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

1-1 ½ κ.γ. αλάτι θαλασσινό

Για το τηγάνισμα

Βούτυρο εκλεκτό

Για τη σάλτσα

1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

1 ½  κ.γ. σάλτσα σκούρας σόγιας

1 κούπα ζωμό βοδινού, χλιαρό

25 γρ. βούτυρο

1 κ.σ. κόρν φλάουρ

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πίπερι

2 κ.σ. μαρμελάδα από φρούτα του δάσους ή μούρα ή κεράσια

Keftedakia soudika

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα ψίχουλα του ψωμιού, την κρέμα γάλακτος, τον συμπυκνωμένο ζωμό, το αυγό και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 5 λεπτά.

Σε τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.

Προσθέτουμε το μείγμα της κρέμας.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε τον κιμά.

Ανακατεύουμε πολύ καλά με το πιρούνι ή με το χέρι. Προσοχή δεν πρέπει να λιώσει ο κιμάς

Πλάθουμε ένα μικρό κεφτεδάκι και το τηγανίζουμε να δοκιμάσουμε τη γεύση, μήπως θέλει διόρθωση.

Θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι για το κάθε κεφτεδάκι παίρνουμε 1 κουταλιά της σούπας από το μείγμα του κιμά.

Αφού κάνουμε τα κεφτεδάκια στο μέγεθος που θέλουμε, τα τηγανίζουμε σε βαθύ τηγάνι με βούτυρο μέχρι να ροδίσουν γυρίζοντάς τα σε όλες τις πλευρές για 5 – 6 λεπτά περίπου.

Βγάζουμε τους κεφτέδες από το τηγάνι και τους αραδιάζουμε σε πιατέλα, που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.

Σε μπολ ανακατεύουμε την κρέμα με το κορν φλάουρ και προσθέτουμε και τη σάλτσα σόγιας. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι που φτιάξαμε τα κεφτεδάκια.

Ανακατεύουμε ελαφρά με το σύρμα και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα στο τηγάνι για μερικά λεπτά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και την μαρμελάδα και ανακατεύουμε ελαφρά.

Βάζουμε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα και ανακινούμε το τηγάνι.

Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με πουρέ πατάτας και την περίφημη μαρμελάδα lingonberry, ίσως και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Προηγούμενο άρθροΔημοτική Παράταξη Αξίζουμε Καλύτερα: Μήνυμα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
Επόμενο άρθροΜήνυμα της Φρόσως Καρασαρλίδου για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου