Κότσια χοιρινά με μπύρα και μέλι – Εξαιρετικός μεζές για φιλικά τραπεζώματα

Κότσια χοιρινά με μπύρα και μέλι - Εξαιρετικός μεζές για φιλικά τραπεζώματα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Τώρα το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα μια αγαπημένη γευστική δημιουργία είναι το χοιρινό με μπύρα και μέλι. Για να το φτιάξουμε καλοψημένο με ξεροψημένη πετσούλα τα μυστικά είναι πολλά.

Στο εστιατόριο Ζυγός στο Γαλαξίδι απολαύσαμε ίσως το καλύτερο κότσι αγναντεύοντας τη θάλασσα και πίνοντας μπύρα Αταλάντης.

Το Γαλαξίδη

Βέβαια το εστιατόριο φημίζεται για να θαλασσινά και τις πλούσιες σαλάτες του.

Ζητήσαμε τη συνταγή και ευχαρίστως μας την έδωσαν και την μοιράζομαι μαζί σας.

Κότσια χοιρινά με μπύρα και μέλι

Από το εστιατόριο Ζυγός, Γαλαξίδι

Υλικά

4 χοιρινά κότσια

6 κ.σ. αλάτι χοντρό

6 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε φέτες

8 δαφνόφυλλα

6 σκελίδες σκόρδου, σε φετούλες

1 μπουκάλι μπίρα

Χυμό από 1 λεμόνι

Κλαράκια από δενδρολίβανο

Για το άλειμμα

2/3 φλιτζανιού μέλι θυμαρίσιο

2/3 φλιτζανιού μουστάρδα ελαφριά

ξύσμα και χυμός από μισό λεμόνι

ελαιόλαδο

1 μπύρα ξανθιά

αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος Παρασκευής

Σε μια λεκάνη βάζουμε τα κότσια και τα πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι και την γεμίζουμε μπύρα και νερό και τα αφήνουμε όλη τη νύκτα γυρίζοντάς τα μια δύο φορές.

Το πρωί τα ξεπλένουμε, τα σκουπίζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε το μέλι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε καλά. Με ένα πινέλο αλείφουμε το μείγμα της μουστάρδας σε όλα τα κότσια.

Στρώνουμε κλωνάρια δενδρολίβανου στη γάστρα ή το ταψί και βάζουμε τα κότσια δίπλα δίπλα και όρθια.

Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τα σκόρδα, μισή μπύρα και τη φλούδα του μισού λεμονιού.

Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190οC.

Βάζετε το σκεύος στη πιο χαμηλή σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 150οC – 160ο C και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλες 2½ ώρες, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Στο μέσον του ψησίματος προσθέτουμε και την υπόλοιπη μπύρα.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο αφαιρούμε τη λαδόκολλα προσεκτικά και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200ο C.

Bγάζουμε τη σάλτσα και τη σουρώνουμε και την κρατάμε ζεστή.

Ξαναβάζουμε τη γάστρα στο φούρνο και ψήνουμε χωρίς καπάκι για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσει η πέτσα τους.

Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με χερίσιες πατάτες τηγανητές και περιχύνουμε με τη σάλτσα