Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με κιμά – Μια καλοκαιρινή πανδαισία γεύσεων

Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με κιμά - Μια καλοκαιρινή πανδαισία γεύσεων

Το αγαπημένο μου φαγητό που το καλοκαίρι είναι στα καλύτερά του αφού οι ντομάτες και οι πιπεριές «μιλάνε»…

Σίσσυ Νίκα
Γράφει η Σίσσυ Νίκα – Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Γαστρονομίας και Πολιτισμού

Σε πρόσφατο ταξίδι μου στο Λιδωρίκι, την πολιτειούλα φύλακα της λίμνης του Μόρνου, ζήτησα από τη φίλη μου Αργυρώ να μου φτιάξει ντομάτες γεμιστές.

Η οικογένεια της Αργυρώς, είναι κτηνοτρόφοι «νοικοκυραίοι», όπως και η ίδια άλλωστε που είναι πολύ περήφανη για «τις κοπέλες της», δηλαδή τις βραχυκερατικές αγελαδίτσες της που βόσκουν στη Γκιώνα. Είναι αυτόχθονης φυλής και το γάλα τους αλλά και το κρέας είναι μοναδικά.

Έτσι τα γεμιστά ήταν από το μποστάνι της και το κρέας από τα δικά τους ζώα.

Λιδωρίκι
Λιδωρίκι, η πολιτεία του νερού

Καθίσαμε όλοι μαζί στο τραπέζι και όταν δοκίμασα τη φέτα και τη γραβιέρα τους ενθουσιάστηκα. Το κρασί ντόπιο και το γιαούρτι φρεσκότατο αφού η Αργυρώ το έφτιαξε το προηγούμενο βράδυ. Ο Κώστας ο Ρέλλος, αγαπημένος φίλος μελισσοκόμος έφερε το απίθανο μέλι του και κηρήθρα και το απολαύσαμε  με το φρέσκο γιαούρτι.

Εμπειρία γαστρονομική σε τοπίο ονειρικό

Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με κιμά 3

Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με κιμά

Από την Αργυρώ Λαγγουράνη, Λιδωρίκι

Υλικά

6 ώριμες μεγάλες ντομάτες

6 πιπεριές πράσινες

500 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος

1 κολοκυθάκι χοντροτριμμένο

2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα

1φλιτζάνι ρύζι καρολίνα

2 κ.σ. κουκουνάρι

1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ζάχαρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

3 πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

Για το πασπάλισμα

2 φρυγανιές τριμμένες

Λίγη κανέλα

Λίγη ζάχαρη

Γεμιστές ντομάτες και πιπεριές με κιμά

Τρόπος Παρασκευής

Πλένουμε όλα τα λαχανικά και κόβουμε οριζόντια  με κοφτερό μαχαίρι ένα καπελάκι από τις ντομάτες χωρίς να αποκόψουμε.

Αδειάζουμε το εσωτερικό τους προσεκτικά με ένα κουταλάκι. Κρατάμε σε μπολ τη σάρκα τους και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και ζάχαρη το εσωτερικό τους.

Τις βάζουμε ανάποδα στο ταψί.

Κόβουμε οριζόντια το καπελάκι με το κοτσάνι από τις πιπεριές και τις αδειάζουμε προσεκτικά από τους σπόρους.

Τις βάζουμε και αυτές στο ταψί.

Περνάμε από το multi το εσωτερικό από τις ντομάτες.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να αλλάξει χρώμα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό ζεστό και βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, τη μισή ποσότητα και λίγο παραπάνω της ντομάτας από το multi, το κολοκύθι, το κουκουνάρι και αλατοπιπερώνουμε

Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά 5 λεπτά ακόμα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά  και ρίχνουμε τον δυόσμο.

Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με ένα κουτάλι αφήνοντας περιθώριο γιατί θα φουσκώσει και το ρύζι.

Βάζουμε σε μπολ τις τριμμένες φρυγανιές, την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Κλείνουμε τα καπάκια και πασπαλίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές με το μείγμα της φρυγανιάς.

Ανάμεσα στις ντοματοπιπεριές βάζουμε τις πατάτες και για να στηρίζονται καλύτερα.

Βάζουμε σε ένα μπολ την υπόλοιπη ντομάτα, ελαιόλαδο, λίγο νερό ζεστό και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε το φαγητό με τη σάλτσα και ψήνουμε με σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε για 1 ώρα.

Αν θέλουμε σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολα και αλουμινόχαρτο για 45 λεπτά και μετά ξεσκεπάζουμε για να ψηθούν από πάνω.

Αφήνουμε να κρυώσουν για 15-30 λεπτά και σερβίρουμε.

Προηγούμενο άρθροΚότσια χοιρινά με μπύρα και μέλι – Εξαιρετικός μεζές για φιλικά τραπεζώματα
Επόμενο άρθροTo φαινόμενο Χρύσανθος – Γράφει ο Ακεψιμάς Αποστολίδης