Η κολοκυθόσουπα είναι από τις αγαπημένες χειμωνιάτικες σούπες.
Την καλύτερη ίσως έκδοση τη δοκίμασα στο Αγρίνιο, στο ατμοσφαιρικό ξενοδοχείο Εσπέρια.
Οι νοσταλγικές γωνιές του πολλές και το φαγητό του μια ευχάριστη έκπληξη. Μπράβο…
Κολοκυθόσουπα με κρέμα γιαουρτιού
Από το ξενοδοχείο Εσπέρια, Αγρίνιο
Υλικά για 4 άτομα
1 κιλό κολοκύθα καθαρισμένη, κομμένη σε χοντρά κομμάτια
150 γρ. πράσο, ψιλοκομμένο
200 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 μήλο πράσινο καθαρισμένο, κομμένο σε κύβους
50 γρ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
100 γρ. βούτυρο
500 ml. ζωμό κοτόπουλο
Αλάτι
4 κ.σ. κρέμα γάλακτος, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. πρόβειο γιαούρτι
4 κ.σ. τυρί τσαλαφούτι
Για το φινίρισμα
Κρουτόν
Κλωναράκι μαϊντανού ή δυόσμου
Τρόπος παρασκευής
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, και μόλις λιώσει, προσθέτουμε τα λαχανικά και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε το τζίντζερ και τον ζωμό κοτόπουλο και περιμένουμε να αρχίσουν να βράζουν.
Ανακατεύουμε ανά διαστήματα και μόλις η κολοκύθα μαλακώσει αρκετά προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Βράζουμε για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει.
Χτυπάμε την σούπα με ραβδομπλέντερ και αν χρειάζεται αλάτι, το προσθέτουμε.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα βάζοντας κρουτόν, κρέμα γάλακτος και μια κουταλιά τυρί τσαλαφούτι στη μέση
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε μπορούμε να ψήσουμε την κολοκύθα στο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά, σε ταψί με λαδόκολλα και τη σάρκα της προς τα κάτω. Έτσι η σούπα θα γίνει πιο πηχτή.