Υπερθεματίζοντας τη γνωστή παροιμία «Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα» που σημαίνει πως σε θέματα γούστου δεν υπάρχουν κανόνες και όρια, σήμερα θα σας παρουσιάσω την εξαιρετική ποντιακή κολοκυθόπιτα, όπως τη φτιάχνει η γυναίκα μου η Σοφία.
Η ίδια -λόγω ποντιακής καταγωγής- ακολουθεί αυτή τη συνταγή όπως τη φτιάχνουν στα χωριά της Κοζάνης και το αποτέλεσμα είναι πάντα εκπληκτικό. Αυτό που βασικά χρειαζόμαστε είναι μια κολοκύθα κόκκινη (μανάτια τα λένε ποντιακά) για να πάρουμε τη σάρκα της.
Κολοκυθόπιτα ποντιακή
από τον Σταύρο Τσαλαμπούνη παραδοσιακό μάγειρα
Υλικά:
αλεύρι
αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
χλιαρό νερό για την ζύμη
Γέμιση:
κολοκύθι όπως προαναφέραμε
σταφίδες
ζάχαρη
κανέλα
γαρύφαλλο σκόνη
Εκτέλεση:
Πλάθουμε τα φύλλα, βάζουμε γέμιση και τα κάνουμε ρολάκια (φωτο).
Στο ταψί αλειμμένο με ελαιόλαδο σε στριφτό σχήμα (φωτο).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε με άχνη και κανέλα.
Τα εύσημα στη Σοφία μου, όσες φορές τη δοκιμάζω από τα χέρια της μου φαίνεται όλο και πιο νόστιμη.
Καλή σας όρεξη!