Απλά απολαυστική … Πρώτη φορά όσο και αν σας φανεί παράξενο την δοκίμασα στην Πάρο από την Μαρία Τριπολιτσιώτου. Βρήκα την γεύση της φίνα και το φύλλο ξεροψημένο όσο πρέπει.
Τώρα που την έφτιαξα μοσχομύρισε το σπίτι μου και πολύ μου άρεσε.
Σας δίνω την συνταγή και την συνιστώ ανεπιφύλακτα.
Κολοκυθόπιτα γλυκιά
Από την Μαρία Τριπολιτσιώτου
Πάρος
Υλικά
1½ κιλό γλυκιά κολοκύθα χοντροτριμμένη
1 φλ. ελαιόλαδο
1 φλ. καστανή ζάχαρη
1½ φλ. σταφίδες ξανθές και μαύρες
1 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1/2 φλ. αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη
1/2 φλ. καβουρδισμένο σουσάμι
2 κ.σ. κανέλα
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
λίγο γαρίφαλο τριμμένο
2 σφηνάκια λικέρ πορτοκάλι ή μαστίχα
4 φύλλα χωριάτικα
4 φύλλα κρούστας
1 κρόκο αυγού
- Βάζουμε σε ταψί τα 4 φύλλα κρούστας «τσαλακωμένα» και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15 λεπτά. Υστερα τα θρυμματίζουμε και τα αφήνουμε σε πιατέλα χωρίς να τα σκεπάσουμε.
- Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την κολοκύθα ανακατεύοντας καλά με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσει και να απορροφηθούν τα υγρά για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψιχα, το σουσάμι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο και το λικέρ πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τα θρυμματισμένα φύλλα, που θα τραβήξουν τα υγρά της κολοκύθας και θα δώσουν ξεχωριστή γεύση.
- Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί ένα χωριάτικο φύλλο. Περνάμε με ελαιόλαδο το δεύτερο φύλλο και το απλώνουμε από πάνω. Ρίχνουμε τη γέμιση και την ισιώνουμε με τη μαρίζ σε λεπτή στρώση. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, επίσης λαδωμένα.
- Χαράζουμε την κολοκυθόπιτα σε μικρά κομμάτια, αλείφουμε την επιφάνεια με τον κρόκο και πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με σουσάμι. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα και να ξεκολλάει από το ταψί.
Tip: Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την πίτα με άχνη ζάχαρη και κανέλα. Για ακόμα πιο δυνατή γεύση, βάζουμε τις σταφίδες για 1 ώρα σε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού ή σε λικέρ μαστίχας. Τις στραγγίζουμε καλά, πιέζοντας μέσα στις παλάμες μας, και τις βάζουμε στη γέμιση.