Τα λουλούδια του κολοκυθιού είναι πολύ πιο νόστιμα και αρωματικά από τον ίδιο τον καρπό. Υπάρχουν τα λουλούδια που είναι η συνέχεια του κολοκυθιού που είναι τα θηλυκά και τα αρσενικά που βγαίνουν δίπλα στα κολοκύθια έχουν μίσχο και είναι μεγάλα. Αλλά είναι σπάνιοι και συνήθως τα βρίσκουμε στα μποστάνια και τα κόβουμε σαν μπουκέτα…
Οι κολοκυθοανθοί ή κολοκυθολούλουδα γίνονται γεμιστά με ρυζάκι και αρωματικά ή με ντομάτα ή τηγανιτοί με τυριά.
Τα ελληνικά τυριά τους πάνε θαύμα και ανάλογα με τις προτιμήσεις σας επιλέγετε το χαρμάνι τυριών με την δική σας υπογραφή.
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με ελληνικά τυριά
Από την Εύα Αναγνωστοπούλου, γαστρεντερολόγο και δεινή μαγείρισσα, Χανιά
Υλικά
20 ανθοί κολοκυθιού
150 γρ. μαλακή φέτα θρυμματισμένη
50 γρ. ξινομυζήθρα ή τσαλαφούτι ή κατίκι Δομοκού ΠΟΠ
60 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κ.σ μάραθο ή άνηθο
1 κ.γ φρέσκο τζίντζερ
1,5 φλιτζάνι αναψυκτικό σόδα
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο αλάτι
ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Τρόπος Παρασκευής
Πλένουμε πολύ προσεκτικά τους ανθούς με τρεχούμενο νερό και τους σκουπίζουμε προσεκτικά.
Για να μείνουν ανοικτοί οι κολοκυθοανθοί πρέπει να βάλουμε τον ένα μέσα στον άλλον αλλιώς κλείνουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά, το πιπέρι, το τζίντζερ και στο τέλος βάζουμε τον άνηθο και ανακατεύουμε ελαφρά.
Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε τους ανθούς με δύο – τρεις κουταλιές γέμισης, χωρίς να τους παραφουσκώσουμε. Αφήνουμε λίγο κενό για να μπορέσουμε να διπλώσουμε τα πέταλα του λουλουδιού και τα κλείνουμε καλά για να μη χυθεί η γέμιση απέξω.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι αφού το κοσκινίσουμε και ρίχνουμε τη σόδα σε αναψυκτικό, αλάτι και ανακατεύουμε καλά για να μην σβολιάσει. Το κουρκούτι πρέπει να είναι παχύρευστο.
Με τρυπητή κουτάλα βυθίζουμε τους κολοκυθοανθούς στο κουρκούτι και αμέσως τους βάζουμε να τηγανιστούν σε καυτό ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο.
Αφήνουμε τους κολοκυθοανθούς να τηγανιστούν και να ροδοκοκκινήσουν και από τις δύο πλευρές και να είναι τραγανοί.
Σε πιατέλα στρώνουμε απορροφητικό χαρτί και αραδιάζουμε τους κολοκυθοανθούς για να κρατήσουν το πολύ λάδι.
Τους σερβίρουμε με μπύρα ή ούζο